tisdag 31 mars 2009

Intet är som väntans tider

Jag kan konstatera att jag nog gör ett och annat intryck. Igår valde jag att inte blogga för att jag kom hem väldigt sent. Kan konstatera att jag under dagen fått ett antal sms som uttrycker om att ni väntar därute på bloggen.
Idag har det varit en hektisk dag med förberedande gruppmöte inför morgondagens Landstingsfullmäktige. Samtidigt hade vi lagt in en extra landstingsstyrelse för att än en gång avhandla frågan om tvätt och textiltjänster. Vi har nu gjort allt för att det skulle bli en förlikning men den avvisades slutgiltigt av företaget under förra veckan. Då kan man enkelt konstatera att vi har nått vägs ände, vi hade därmed inget alternativ än att säga upp avtalet.
Man kan säkert tycka mycket om hela frågan, men jag kan ändock konstatera att jag aldrig upplevt något liknande. Vi är en kund som beställt en speciell produkt men företaget väljer att leverera något annat och tycker att vi ska vara nöjd med det.
Nåväl nu är vår relation på väg att avslutas.
Hörde i dagens Nordnytt att LKAB nu planerar ytterligare åtgärder under sommarperioden. Det handlar om permiteringar på grund av vikande försäljning.
Nu börjar lågkonjunkturen ge stora genomslag i länet.

söndag 29 mars 2009

Kongressen slut

Så har vi nu avslutat årets kongress. En kongress som nog var ganska typisk på många sätt. På en kongress brukar alltid distriktsstyrelsen förlora ett antal voteringar. Det är nyttigt att ombuden på kongressen med jämna mellanrum ger distriktsstyrelsen bakläxa. Det får oss som sitter i styrelsen anledning fundera igenom våra yttrande och förslag till beslut till kongressen. Jag kan dock tycka att vi kan behöva en ordentlig fortbildning i hur man skriver motioner. Det blir allt för mycket diskussioner av ombud som försöker ändra i motionstexten. Debatten kan dessutom många gånger handla om helt andra saker än vad som står i motionen. Vi borde kunna bli betydligt bättre i behandling och skrivning av motioner.
Alltnog så var det som vanligt en god stämning och starkt engagemang från alla på kongressen.

Nu när vi när lagt kongressen bakom oss får vi koncentrera oss på dom kommande valrörelserna. Först har vi EU-valet i Juni sen kyrkovalet i höst. Bägge valen blir viktiga. Eu-valet kommer att bli en bra värdemätare inför det kommande riksdagsvalet. Det är viktigt att alla nu engagerar sig för en socialdemokratisk valseger. Ett starkt engagemang är nödvändigt för att vi ska kunna påverka. Varje röst är värdefull och det är viktigt att förklara att det är skillnad om vi får ett rött eller blått Europa.

lördag 28 mars 2009

Mitt i kongressen

Så har vi då klarat av första dagen av två kongressdagar.Vi har också klarat av ordförandevalet och det är bra. Bra därför att då släpper mycket av spänningarna av hela kongressen. Jag tycker också att resultatet av valet blev bra. Kongressen valde Karin Åström till ny ordförande. Hon kommer att bli en bra ordförande och verkar ha ett stort stöd i viktiga grupper.
I morgon så ska resteraande val göras, men det känns som mindre dramatiskt.
Det stora under morgondagen blir behandling av ett stort antal motioner, nog så viktigt med detta. Här anger vi inriktning för oss socialdemokrater i Norrbotten på många olika områden.
Kongressen är alltid en viktig samlingspunkt för oss, en viktig plats för gemenskap och samvaro.
Kongressfesten är ett viktigt inslag, alltid en trevlig tillställning med god mat och underhällning.
Middagens höjdpunkt var dock Piteå sossarnas avtackning av Kristina som ordförande. En bra uppvisning i partigemenskap och väl genomfört framträdande.
I natt tappar vi en timme när klockan flyttas fram. Det gäller att komma i säng i tid så man orkar upp.

fredag 27 mars 2009

Regeringen sviker Norrbotten

Så kom då beskedet som vi alla hade fruktat. Idag så var Banverkets GD på plats i Norrbotten och hon kunde konstatera att det inte finns pengar till Norrbotniabanan. I all debatt och diskussion som har varit i hela landet, så har det sagts underförstått att det finns tillräckligt med resurser för att kunna fatta ett beslut om bygge av den för oss så viktiga järnväg.Idag kan vi konstatera att Banverkets GD inte har samma uppfattning som landets infrastrukturminister. Den med buller och bång presenterade infrastruktur plan visar sig inte innehålla det som är viktigt för oss. Man kan inte annat än att bli upprörd över att vi har en regering som sviker Norra Sverige.
Det måste vara svårt att vara allians företrädare från Norrbotten. Det är kanske inte förvånande att det diskuterades livligt om Stefan Tornberg skulle få yttra sig på LRF:s stämma häromdagen.
Det kan inte vara lätt att vara ute och ständigt försvara att man viker sig för moderaterna i regeringen. När man sedan försöker få det att låta som att det är klassisk centerpolitik som förs så blir det patetiskt.
Jag tror att det inte finns något parti som står längre från sina kärnväljare än centerpartiet gör just nu.

I morgon så börjar vår distriktskongress, på dagordningen står bl.a frågan om nyval av ordförande till vårt partidistrikt. Att vara partidistriktets ordförande för socialdemokraterna i Norrbotten ger stora möjligheter till inflytande över både den regionala och nationella politiken. Ett stort och viktigt uppdrag. Det är dessutom ett stort ansvar på alla ombud som kommer till kongressen för att få var med och fatta beslutet. Jag kan konstatera att jag inte känner någon oro inför valet alla ombud är väl förberedda. Genomgångarna hemma inför kongressen har varit flera i varje arbetarekommun. Utöver valen som ofta fångar stort medialt intresse så finns många motioner som ska behandlas även här är ombuden väl förberedda.

Jag ser verkligen fram mot två spännande och intressanta dagar.

torsdag 26 mars 2009

Så visar sig egenintresset

I dag kom propositionen från regeringen om avreglering av SJ:s monopol. Man kan säkert ha olika uppfattning i sakfrågan. Otvetydigt blir det problematisk för regeringen när den största kritikern är Ulf Adelsohn den gamle moderatledaren. I en intervju i TV säger han att det finns vissa saker som staten bör sköta, däribland infrastruktur och tågkommunikationer. Han deklarerar mycket tydligt att han inte tycker att marknadskrafterna ska sköta så viktiga frågor som tågtrafik.
Det är häpnadsväckande att när han var ledare för moderaterna så avreglerade han både taxi och flyg och nu är han inte för att SJ:s monopol skall avvecklas.
Det finns naturligtvis självklart en förklaring till hans uppfattning i frågan.
Han är ju numer ordförande för SJ.

Som sagt egenintresset ljuger aldrig.

onsdag 25 mars 2009

Politisk ledning kräver ständig närvaro

Idag en dag med många interna möten. Det är naturligtvis viktigt att klara av en del internt som måste skötas, men jag kan ändock inte låta bli att reflektera över att mycket tid går åt till detta. Jag brukar ibland fundera över den kritik som ofta finns över att det inte finns någon politisk styrning i Kommuner eller Landsting. Den kommer naturligtvis från dom som aldrig har haft ett ledande uppdrag. Att vara politisk ledare kräver att man ständigt är närvarande.

Dessa ständiga interna möten gör att man ibland funderar vad man håller på med. Det är då man får glädjas åt alla fantastiska möten som man har med medborgare. Den tillfredsställelse man kan känna efter ett möte med medborgare, partivänner eller patientgrupper ger så mycket, och nödvändig, positiv energi.

Just nu är vi inne i ett arbete med nästa år budget. En process som vi utvecklat och förfinat genom åren, där vi skapat former för stor delaktighet i processen. Vi har många gemensamma genomgångar där gruppledarna från oppositionen medverkar. Det är en medveten tanke bakom detta, med syfte att skapa så stor delaktighet och kunskap inför det fortsatta arbetet. Jag tror att det enbart är fördelar med att vara så öppen som möjligt i den politiska processen.
Kunskap är makt heter det ju.

tisdag 24 mars 2009

Piteå-tidningens ledarsida

Kan inte låta bli att fundera över regionfrågan. Jag läste dagens ledare i Piteå-tidningen och konstaterade att analysen över centerns inställning i frågan är lysande. Den uppfattning som torgförs på ledarsidan stämmer helt överens med min uppfattning om centerpartiet och Stefan Tornbergs svängning i frågan. Med ett undantag och det är ledarskribentens slutsats att Stefans omsvängning kommer uppifrån.

Jag tror inte alla är uppmärksam på att av regeringens fyra partier så är alla utom moderaterna överns om att det ska bli en ny regionindelning i Sverige. Så man kan konstatera att det är inte som ledarskribenten skriver styrt uppifrån att centern i Norrbotten ska byta inställning i frågan. Jag vidhåller på det bestämdaste att centerns i Norrbottens omsvängning handlar om en sak enbart och det är Stefans egenintresse.

Det sägs ju att egenintresset ljuger aldrig.

måndag 23 mars 2009

Möten som gör det politiska uppdraget värt alla vedermödor

Har just kommit tillbaka efter ett möte i Arjeplog. Jag kan konstatera att möten som det i kväll gör att man tycker det är värt att fortsätta med politik. I det direkta mötet med medborgarna så får man mycket direkt en viktig värdemätare på vad folk verkligen tycker är viktigt.

Verkligheten kan te sig annorlunda beroende på var man befinner sig i länet. Som vanligt så har jag efter begäran från dom som arrangerar mötet en genomgång om vad regionfrågan handlar om. Det är skönt att konstatera att jag blir allt mer övertygad om att den bild som moderater och sjukvårdspartister beskriver om att Norrbottningarna är negativt inställda till en regionförstoring är fel.

Jag möter mycket nyfikenhet och intresse om vad frågan egentligen handlar om. Mötena slutar alltid med en positiv känsla att dom flesta tycker att det är nödvändigt att vi i Norrland sluter oss samman i en större region.

Jag möter inget av det stora motstånd som enstaka tyckare framhärdar i den mediala debatten.
Jag önskar verkligen att dom som framhärdar den uppfattningen skulle klargöra vem dom träffar när dom drar sina slutsatser om den negativa inställning som finns hos Norrbottningarna.

Nej jag tror att sanningen finns betydligt närmare än så. Det handlar om att försöka piska upp en stämning av missnöje som tillfredsställer deras egenintresse. Jag tror nämligen att det handlar om så enkla och primitiva instinkter som att försöka säkerställa att dom blir omvalda nästa mandatperiod.
Har man varit gruppledare i Landstinget eller Riksdagsledamot så vill man vara säker på att man blir omvald. Jag tycker inte att det är att ta ansvar som politiker att värna om sitt egenintresse.

Framtiden är viktigare än så.

söndag 22 mars 2009

Medborgarmöte i Harads

Har ikväll varit på ett medborgarmöte i Harads. Mötet kom sig av att Agneta Granström (mp) och jag lovade att komma för att beskriva hur vårdcentralen skulle se ut i framtiden. Ett bra möte och mycket välbesökt (ca 100 personer). Vi har arbetat för att verksamheten ska utformas med hänsyn taget till Haradsbornas uppfattning. Jag kan konstatera att man var mycket nöjd efter att vi lämnat beskedet att det blir läkarinsatser kvar 2-3 dagar i veckan. Jag tror inte man nog kan inse värdet av att lyssna på medborgarna.

En reflektion ytterligare under mötet är att våra politiska motståndare finns bland mötesdeltagarna. Allt för att lyssna och underblåsa uppfattningar som kan finnas. Jag säger inte att det är fel absolut inte men det säger en del om politikens vardag. Populistiska uppfattningar för att skapa egen vinning för sig själv eller sitt parti kommer att bli allt mer vanligt.
Politik handlar även om att ge bra förutsättningar för medborgarna till viktiga välfärdstjänster med de resurser som står till vårt förfogande. Jag möter tyvärr inte några förslag om vad man borde göra för att något ska bli bättre.Däremot har vi en situation där våra politiska motståndare säger nej till allt som föreslås.Att enbart säga nej utan att själv komma med förslag som leder framåt är inte att ta ansvar.
Sammantaget bör man vara uppmärksam över detta fenomen.
Men så länge vi möter medborgarna ute och lyssnar och förklarar vad vi vill så finns det hopp om demokratin. Då vi inte vågar eller vill möta våra medborgare så är demokratin förlorad.

lördag 21 mars 2009

Ledig Lördag

Så har jag haft en helt ledig Lördag. Skönt att få vara ledig och kunna uträtta något för sin egen del. Jag har ägnat dagen åt att köra fram björkved till min stuga. Att få vara ute i friska luften och få sätta kroppen i arbete känns faktiskt som en lyx. Efter en dag med kroppsarbete så blir man lite mör, man är absolut inte van att utsättas för sådant.
Jag tror nog att det kan vara ömt i kroppen i morgon.

Blev uppringd under eftermiddagen av en reporter från Norrbottens Kuriren. Han visste att berätta att centerpartiets distriktsstämma hade beslutat att bara verka för en regionkommun Norrbotten. Frågan till mig blev "vad tycker du om det?" Innan jag svarade på frågan så berättade jag att jag läst förslaget till stämman och att det där inte framgick att dom avsåg enbart Norrbotten som en region. Varpå journalisten sade "jag har talat med Ulf Ottosson från Arjeplog och även han anser att centern har beslutat att fortsätta arbetet med en regionförstoring med flera län" .Jag tyckte att det kunde vara på sin plats att han gick tillbaks till centerpartiet för att klarlägga vad dom faktiskt har beslutat. Jag är övertygad om att man medvetet formulerat sig vagt för att man vet att Regeringen inte kommer att tillåta fler regionkommuner med enbart ett län. Aledningen till att man sprider dimridåer kring sitt beslut är att Stefan Tornberg vill rädda sin riksdagsplats.

Politiska beslut kan vara märkliga ibland, men när man fattar beslut för sitt egenintresse blir det fel.

fredag 20 mars 2009

En handlingförlamad regering

Så fick vi då beskedet att det inte blir några nya pengar till kommuner och landsting. Jag är inte särskilt förvånad över att vi fick det beskedet. Jag kan dock inte annat än vara bekymrad över ett antal kommentarer om att det kommer att bli ett rejält tillskott 2010. Detta eftersom det är ett valår och regeringen då kommer att behöva göra extra insatser för att komma i ett bättre läge i en kommande valrörelse.

Jag tror att denna slutsats är alldeles för grund och inte särskilt trovärdig.

Man måste se helheten i vad denna moderat regering gör. Först genomför man stora försämringar i A-kassa systemet försämrar för sjukskrivna, fattar beslut om en dramatisk förändring av svensk hälso och sjukvård.
Samtidigt så har man genomfört gigantiska skattesänkningar på 85 miljarder.

Jag och många med mig tycker att det visar väldigt tydligt på att denna regering har för avsikt att i grunden förändra vårt gemensamt uppbyggda välfärdssystem.
Förändringen drivs igenom av enbart ideologiska skäl. Den moderata ideologin har fått fullständigt genomslag, samtidigt så undrar många varför övriga partier i högerregeringen förlorar väljarstöd.

Jag är inte förvånad.

När man sedan fattar beslut om budgeten för innevarande år och vi går in i en internationell finanskris och en inhemsk lågkonjunktur så vidtar inte regeringen några åtgärder förrän det är försent.
På samma sätt kan man nog tycka att regeringen nu hanterar kommuner och landsting. När regeringen kommer med sina åtgärder inför 2010 så kommer dom alldeles försent och krisen i kommuner och landsting kommer att vara djupare än någonsin.
Därmed kommer inte det tillskott som kommer att vara någon räddning för kommuner och landsting. Vi kommer att se en hög grad av ökade varsel inom offentlig sektor. Allt detta för att vi har en regering som inte regerar.

Valet 2010 blir en rysare och att städa efter en period av felaktiga beslut som fått stora negativa återverkningar i människors vardag blir en stor utmaning.

torsdag 19 mars 2009

Snacka om att tala med kluven tunga

Hemma efter två dagars seminarium som handlat om hur vi vill utforma den politiska nivån för att leda Region Norrland. Spännande dagar med engagerade politiker som deltog i processen med liv och lust.
Det känns verkligt utmanande och viktigt att vi lyckas. Vårt arbete följs från flera regioner i landet. Av många upplevs vi som föregångare och att vi har en arbetsmetod där flera är engagerade.
Just nu finns vi ett vägskäl som avgör vårt projekts framtid. Vi får tydliga besked från regeringen att det INTE blir några fler regionkommuner som enbart har ett gammalt län som gräns. Med detta besked så är regeringen tydlig om att det inte finns någon chans att Norrbottens län ska få bli en egen region.

Hittade idag en skrivelse från regeringen 2008/09:167 där står " i ett glest befolkat land som Sverige med många små lokala arbetsmarknadsregioner, kan regionförstoring bidra till att dessa knyts ihop bättre" Jag delar verkligen regeringens uppfattning. Visst känns det frustrerande att vi har lokala företrädare för alliansregeringen som inte tror på sin egen regering.
Jag tror dock att det är så att man delar regeringens uppfattning när man vistas i riksdagen i Stockholm, men här hemma framför man en helt annan och anpassad version.Jag tycker det är ett tydligt exempel på när man talar med kluven tunga.

Vad tycker ni?

onsdag 18 mars 2009

Vikten av politik när vi utformar styret av Region Norrland

Idag har Norrstyrelsens arbetsutskott inlett sitt arbete med att forma den politiska strukturen i norra Sverige. För att få intryck utifrån så har vi valt att bjuda in företrädare från Region Västra Götaland och Landstinget i Stockholm.
Jag tycker det är viktigt och intressant att lyssna och lära av andra. Alla behöver inte uppfinna hjulet en gång till.

Man kan konstatera att vi har att ta särskild hänsyn när vi utformar vårt styrsystem.
Jag tror att det är viktigt att utforma ledningsstrukturen så att vi får en demokratisk närhet. Det är inte minst viktigt för att vi ska få legitimitet för regionförstoringen. Det är också viktigt att vi låter processen ta tid så att vi får fler delaktiga i processen.

Medborgarinflytandet blir en av nycklarna till framgång.
Ytterligare delar som vi måste tänka på är att noga fundera och strukturera uppdraget till medborgarna.Vi har väldigt lätt att snabbt börja rita organisatoriska rutor och glömma vad innehållet i verksamheten skall vara. Just nu känns det väldigt bra att få vara delaktig och leda processen in i det nya.
Jag är väldigt förhoppningsfull inför detta och känner att det finns ett stort intresse av att verka för en ny och modern politisk struktur i Norrland.

Jag är övertygad om att vi kommer att få en stark röst i landet med en större befolkning som viktig hörnsten i bygget.

Kan även konstatera att jag fått en reaktion på mitt bloggande. Kan dock bara konstatera att jag kommer att forsätta tycka och uttrycka mig i ungefär samma anda. Om någon blir irriterad eller tar illa vid sig så kan jag inte rå för detta.

tisdag 17 mars 2009

Norrlands framtid ett spännande projekt

Började dagen med att flyga till Stockholm för att medverka vid ett landstingsseminarium under två dagar. Det känns stimulerande att få möta andra politiker från hela landet och lyssna på deras problem. Man kan utan att överdriva säga att alla Landsting nu plågas mycket rejält av ekonomiska problem skapad av den nuvarande alliansregeringen.Vi är många även borgerligt styrda Landsting som nu väntar att regeringen ska ge besked om mer resurser till kommuner och landsting.
Jag tror inte själv på att vi får mer resurser under detta år så det gäller att kunna genomföra de sparprogram som vi lagt.
Att kunna förklara för medborgarna att det vi nu gör är på grund av avsaknaden av förståelse från sittande regering blir en utmaning.

Regionfrågan och debatten lever fortfarande. Den tappre soldaten Bo Hultin fortsätter att sprida missnöje och misstänksamhet om regionfrågan.Han skriver insändare på insändare om att vi INTE ska bilda region med angränsade län, men aldrig har han presenterat vad som är alternativet. Hur ska framtiden i ett Norrbotten se ut om vi fortsätter att minska befolkning.
Vad blir alternativen?
Hur garanteras en långsiktigt fortsatt god utveckling av sjukvården i länet?
Allt dettta är fullt möjligt för den tappre soldaten att framföra vid Norrstyrelsens sammanträde. Vi är dock många som inte har hört Hultin säga ett enda ord i detta sammanhang.Tystare soldat har aldrig skådats.
Bara detta kan vara värt en blogg för sig.

Morgondagen kommer att vara fortsatta överläggningar med ledande politiker från hela landet fram till lunch.
Eftermiddagen och fram till lunch torsdag så träffas Norrstyrelsens arbetsutskott för att börja samtalet om hur den nya politiska ledningsstrukturen ska se ut i ett framtida Norrland. Spännande att vara med och forma den, jag vill att den ska genomsyras av närhet till medborgarna.
Vi är många som med liv och lust deltar i det arbetet.
Välkommen i det arbetet Bo Hultin.

måndag 16 mars 2009

Vikten av finnas i människors vardag

Hemkommen efter en bra avslutning på dagen känns det stimulerande att förmedla intrycken jag fått. Var ikväll inbjuden av s-föreningen i Gunnarsbyn för att tala om regionfrågan. Att komma till ett möte och se att det samlats 48 personer för att lyssna och debattera regionförstoringens vara eller inte vara känns oerhört stimulerande och upplyftande. Det är inte att sticka under stol med att det finns en hel del förutfattade meningar om hur det blir i en ny region. Det är oerhört bra att i ett direkt samtal med medborgarna få bryta uppfattningar mot varandra och att i ett direkt möte kunna diskutera för och emot i en för oss så viktig fråga. Vi kan inte blunda för att vi i vårt län minskat befolkningen de senste 15 åren. Idag är vi nu nere på befolkningtal som vi hade i mitten av 50-talet, att möta nya utmaningar i form av nya dyra läkemedel och nya dyra behandlingsmetoder med ständigt krympande ekonomi är inte långsiktigt möjligt.Det är i det sammanhanget man ska se en regionförstoring. Vi kommer inte att lösa problemet med att göra en regionförstoring men det ger oss tid och rådrum för att göra ett nödvändigt förändringsarbete i en lugnare takt utan att försämra en väl fungerande sjukvård. På köpet får vi dessutom beslutande rätten i för vår del viktiga utvecklingsfrågor. Det är i samtalet med våra medborgare som vi får infallsvinklar och fråpgeställningar,som vi ska beakta när vi formar den politiska belslutsnivån så att vi fortsatt ligger nära medborgarna. Att i slutet av mötet få tilfället att ställa frågan "är det nu någon som är mer negativ till regionfrågan efter att ha lyssnat till mig?". Och konstatera att det enbart är en som räcker upp handen, då kan man känna sig väldigt tillfreds med kvällens möte.
Mötet med medborgarna i deras egen vardag gör att det känns viktigt och stimulerande att forsätta med politik.

söndag 15 mars 2009

Nödvändighet av kursändring i politiken

Så har då moderaterna sitt starkaste stöd i opinionen på tolv år. Man kan fundera och reflektera kring att det kan bli så. Man har på kort tid genomfört stora förändringar som drabbar de som är utsatta mycket hårt. Samtidigt har vi en världskonjunktur som påverkar oss i Sverige. Jag tror att det är så att i kristider sluter sig medborgarna kring den regering som finns vid tillfället.

Det är dessutom inte märkligt att de andra allians partierna tappar i väljarstöd. Aldrig någonsin har man sett maken till politiska partier som "dagtingar med sin övertygelse" och då tänker jag inte enbart på centerpartiets svek mot sina egna stämmobeslut när det gäller kärnkraften. Moderaterna har varit smarta i fördelningen av ministerposter där de övriga partierna har fått de politiska poster som är utsatta och där tvingas till att genomföra moderat politik. Det som är märkligt i sammanhanget är att de Norrbottniska företrädarna för allianspartierna Stefan och Krister kommer så lindrigt undan.
Med det som drabbar medborgarna oavsett om man är arbetslös eller sjukskriven verkar dom lyckas att distansera sig från.

Nu kandiderar nästa allianspolitiker till riksdagen Jens Sundström folkpartiet. Man kan inte annat än känna sig förskräckt över en eventuellt kommande utveckling där vi från länet ska företrädas av ytterligare en politiker som kan distansera sig från människors vardag.

Nej nu om någonsin gäller det att kraftsamla för att på ett bra sätt kunna beskriva hur vår politik gör skillnad till det bättre. Aldrig någonsin i modern tid har en Socialdemokratisk politik varit mer nödvändig.

fredag 13 mars 2009

Orättfärdig politik får genomslag

Idag möten med politiker från kommunerna om viktiga länsutvecklings frågor. Kan konstatera att vi har en del att jobba med för att utveckla goda förutsättningar för länets bästa. Jag tror inte att vi riktigt har förstått hur allvarligt läget i länet är just nu. Vi har nu 15 år av minskad befolkning och det innebär att vi också blir allt äldre i länet. Det är naturligtvis mest bekymmersamt för dom mindre kommunerna som inte har någon buffert alls. I allt detta så är det allt svårare att lösa den viktiga välfärd som kommuner och landsting ger till medborgarna.

Politik handlar om att ge människor hopp om framtiden.

Här blir det nu naturligtvis viktigt att forma politiska ideer till konkreta förslag som kan ge utvecklingsmöjligheter i de kommuner som just nu är mest illa ute.Det behövs naturligtvis förstärkning av kommuners och landstingens ekonomi. Jag kan inte annat än vara förvånad över regeringens hårdnackade inställning till att fortsätta neka kommuner och landsting uppräkning av statsbidragen. Man kan inte annat än bli förtvivlad och upprörd över kommentarer som landets statsminister och finansminister fäller om att "kommuner och landsting utför insatser som inte behövs och borde prioritera att ta bort detta".

Jag tror att dom borde besöka Jokkmokk, Arjeplog eller Överkalix och peka ut det som är onödigt. I kommuner med litet befolkningsunderlag har effekterna av regeringens politik fått ett oerhört negativt genomslag.Man sparkar i ett sånt läge på förtroendevalda som ständigt sparar även på lagstadgad verksamhet.
Att Reinfeldt och Borg inte förstår detta är alldeles uppenbart, men att regerings partiernas regionala företrädare Stefan och Krister inte verkar begripa detta är för mig fullständigt obegripligt.
Dags nu att ni visar att ni förstår de problem som finns och verkar för lösningar.

torsdag 12 mars 2009

Vårdval och Hockey

En dag fylld av möten. Började dagen med en lång intervju om vårdvalet och den fria etableringsrätten. Kan inte annat än förundras över den lättsinniga diskussion som förs om det stora paragdimskifte som den borgerliga alliansen nu har fattat beslut om i riksdagen. Det är den största och mest genomgripande förändringen som kommer att genomföras i svensk sjukvård. Om den fria etableringrätten slår fullt ut kommer det att äventyra den hälso och sjukvård som vi har i länet. Från borgerligt håll talas ständigt om att det kommer att skapas bättre förutsättningar om vi öppnar upp för en total konkurrens. Jag kan inte annat än att känna en stark oro för hur vi ska klara vårdcentraler i våra inlandskommuner. Idag har t.ex Arjeplog hela ersättningen för hela befolkningen, i ett vårval kan det bli så att den del av den arbetsföra befolkningen som jobbar utanför kommunen väljer att lista sig på den vårdcentral som finns där man arbetar. Det kan innebära att man tappar 5-10 miljoner av budgeten för vårdecentralen i Arjeplog, hur man då ska lösa vården för äldre multisjuka i Arjeplog är för mig just nu en gåta.

Det är inte lätt att vara landstingspolitiker när vi har en högerregering som genomför så genomgripande förändringar att det rycker undan förutsättningarna för en fungerande sjukvård. Att det dessutom enbart görs av ideologiska skäl gör inte saken bättre.

Så tog då hockey säsongen slut för Luleå hockey. Kan dock konstatera att det var ett laddat Luleå som kämpade tappert men ändock fick se sig besegrad. Bittert men bara att ladda för nästa säsong.

onsdag 11 mars 2009

Egenintresset ljuger aldrig

Ikväll var det piggare ben och ett mer taggat Luleå hockey och ändå förlorar man matchen. Från TV soffan och läktaren har man själklart uppfattning om hur man borde spela. Kan dock konstatera att Luleå hade ett bra spel första perioden fram till utvisningen av Obsut. Luleå hade hela andra perioden och stor del av tredje ändå förlorade man matchen på utvisningen av Obsut.
Det är bara att glömma kvällens match och gå vidare.
Nya tag i morgon kväll.

Rubriken valde jag på grund av centerpartiets totalsvängning i regionfrågan. För alla blev det helt uppenbart att Stefan Tornbergs totala vändning i frågan handlar om rädslan att förlora sin riksdagsplats. Ett centerparti som ständigt kompromissar till fördel moderaterna och sviker sina kärnväljare får det självklart svårt. Det är i det skenet man ska se det populistiska ställnings tagande som centerpartiet i Norrbotten gör.
Stefan som dessutom som ingått i ansvarkommitén gör nu en total kovändning i frågan.

Som sagt egenintresset ljuger aldrig.

Hockey kväll

Det känns alldeles särskilt att ha bestämt sig att börja blogga. Det är en stor möjlighet att utan att någon formulerar om tankar och åsikter få en möjlighet att uttrycka vad jag verkligen tycker och tänker om olika frågor.

Idag är det dessutom en speciell dag i ett särskilt hänseende. I kväll spelar nämligen mitt favoritlag Luleå hockey kvartsfinal match i Göteborg. Luleå måste vinna minst en av två matcher ikväll eller i morgon för att ha en chans att gå vidare. Jag tror att vi har goda chanser att vinna bägge matcherna då krävs det dock att alla presterar sitt yttersta. Det har varit lite si och de två senaste matcherna.

Lagidrott är som politik alla i ett lag måste göra sitt yttersta för att vinna framgång.