fredag 19 juni 2009

Välivaara hyllar Hitler

Karl-Göran Välivaara kristdemokraterna gav verkligen dumheten ett ansikte under senaste landstingsfullmäktige mötet. Under det att vi behandlade Landstingsplanen för 2010 så äntrade han talarstolen och beskrev hur viktigt det var under dåliga tider att det offentliga vågade vara offensiv och satsa på utveckling. Så långt allt gott och väl.
Men sen tog han sats och sade "under trettiotalet så satsade Adolf Hitler på att bygga motorväger i Tyskland och det var ett gott exempel". Han fortsatte "det innebar att alla fick det bättre i Tyskland" sen stannade han upp och forsatte något eftertänksamt "Ja alla fick det ju inte bättre".
Nej sannerligen visar historien att alla fick det inte bättre. Att Hitler under samma period startade ett världskrig och genomförde historiens största krigsförbrytelse en gigantisk utrensning av oliksinnade och en etnisk utrensning glömde Välivaara bort i sin hyllning av Hitler.
Inte blir hans uttalande bättre av att han i Aftonbladet utvecklar vad han menade. Riktigt illa blir det när Leif Gramner länsordförande för kristdemokraterna som dessutom inte var på plats försöker släta ut hela historien
Jag tycker att detta visar på att det fortfarande finns en stor kunskapsbrist om vad som faktiskt hände under trettiotalet i Europa. Att det dessutom finns politiker som väljer att i en demokratiskt folkvald församling förkunna ren historie förvanskning är inget annat än ren skandal.
Det är dessutom häpnadsväckande att det 2009 finns politiker och politiska partier som står bakom sådana uttalande och ställningstagande som kristdemokraterna i Norrbotten står för.

Vad tycker Göran Hägglund?

söndag 14 juni 2009

Valresultatet

Jag tror att det finns all anledning att göra en grundlig valanalys efter EP-valet. Jag tror att det är alldeles nödvändigt inför kommande val. En valanalys som leder oss fram till hur vi ska utforma valstrategi och möta väljarna. Att vi i vårt län gjorde en bra valrörelse och ett hyfsat resultet räcker inte. Det känns tungt när man ser hur resultaten ser ut i de större städerna. Samlat för hela riket så är det dessutom så att vi har tre partier till som står på tröskeln till att få pllats i Europa parlamentet. Vad det betyder i ett kommande riksdagsval vet ingen.
Det går inte att sticka under stol med att vi gjorde ett mycket dåligt val.
Nu behövs sannerligen kraftsamling inför kongressen i höst. Vårt rådslagsmaterial kommer att utgöra grunden i vårt handlingsprogram inför kommande val. Det kanske dessutom finns behov av att ompröva delar av vår politik.

Den mediala granskningen är också ganska grund. Efter debatten har till stor del handlat om vilket förtroende som vår partiledare har. Här är det viktigt att vi samlar oss kring Mona och ger henne vårt stöd, det behövs just nu.