lördag 11 juni 2011

Kraftsamling 2011-2015

För mig betyder ordet tillväxt befolkningsökning och därför är jag nöd med det initiativ som vi tagit i frågan. Kan inte annat än vara stolt över den första i en serie konferenser som vi arrangerade i veckan som gick, med fokus på tillväxt. Nöjd och stolt över det stora deltagandet (det har aldrig varit så många samlade tidigare) men också nöjd över det starka engagemang som visades under dagen. Det finns inte något exempel i landet där man tagit ett liknande initiativ. Det finns hopp för länet och vi har möjligheter till utveckling. Som det nu är duger det inte vi kan bättre.

Det är klart att vi kan göra skillnad. Lite tråkigt är det att det finns självutnämnda experter som påstår att det mesta är förutbestämt. Jag tror däremot att vi kan vända utvecklingen till det bättre annars skulle vi aldrig ha försökt. Vi har många som vill engagera sig i kraftsamlingen och det är bra. Många av de områden som kan bidra till tillväxt i form av befolkningsökning finns i länet och håller hög klass i en nationell jämförelse
Jag tror att framtidens tillväxt består i att vi lyckas skapa en tillåtande attityd i länet. Just det kommer att vara ett framgängs koncept.
Tittar vi på näringslivet så har Norrbotten stora tillgångar. Framförallt ska vi vara glada över de stora investeringar som pågår och pågått det senaste 15 åren.

Men det räcker inte vi måste göra mer. Vi behöver ta vara på och utveckla nya näringsben i länet. Dom kreativa näringarna är ett område som kan bidra till tillväxt. Vi behöver ta till vara ungdomars idéer och vi behöver jobba långsiktigt med jämställdhet.
Här har vi mycket att göra men jag är övertygad om att vi kan.
Vi kan dessutom bättre.

torsdag 2 juni 2011

"Samhällsbebattör" -Ja kanske!

Har funderat mycket på det som nu speglas i media om beslutet när det gäller kirurgin i Kiruna. Journalistikens uppgift är också att informera om fakta som ett beslut grundar sig på. Jag tycker naturligtvis inte att det tillräckligt redovisats de fakta som vårt beslut grundar sig på. Det är några frågor som inte tillräckligt kommit fram i media. Först och främst handlar det om patient kvalitet och därned också patientsäkerhet.
Ett alldeles för litet patientunderlag ger ett minskat behov och utrymme för vissa kirurgiska ingrepp. Detta leder till bristande kvalitet oBlockcitatch därmed minskad patientsäkerhet, saker som vi aldrig kan tumma på. Jag möter väldigt många medborgare även från Kiruna som säger att om jag ska opereras så vill jag INTE bli opererad av en doktor som gjort liknande ingrepp för två år sedan.
Något som jag har full förståelse för.

I den mediala debatten framträder många viljestarka personer som debatterar frågan med känslomässiga utgångspunkter. Nu senast "samhällsdebattören" Lars Lindberg. Jag måste först säga att det var nog mer än tio år sedan jag såg Lindberg i en samhällsdebatt, även då gällde det en fråga isolerad till Kiruna nämligen BB. Så mycket till samhällsengagemang i övrigt har jag inte sett av honom.
Lindberg har ju lång erfarenhet från olika media under sin yrkesverksamma tid. Dessutom som ledare både för tidningar och television. Man kan ju fundera över hur han skött det uppdraget över tid, att spegla det som händer på ett trovärdigt sätt. Vi fick för en dryg månad sedan ta del av hur han undanhållit en stor nyhet.
Mot tysthetslöfte fick han fullständig information från försvarsledningen om dom ubåts kränkningar som pågick i Törefärden 1987. En nyhet av stort nationellt och internationellt intresse. Nu säger han att det är så många som ljuger om händelsen så han anser sig befriad från sitt tysthetslöfte.
Hur trovärdigt är det han säger nu?

Jag tycker det som känns mest allvarligt med nyheten om tystnaden från Lindberg är att han åtsidosatte sin journalistiska heder och grovt misskötte sitt uppdrag. Han valde dessutom själv att sätta sig över de etiska principer som råder i media. Att då i andra sammanhang försöka skapa trovärdighet kring sin person och kalla sig samhällsdebattör känns för mig väldigt märkligt.

En ny stjärna är född.

Har haft förmånen att personligen träffa Norrrbottens Kurirens nye politiska redaktör. Ett intressant möte men kort i samband med landstingsstyrelsens möte. En trevlig kille som verkade ha ett nyvaket intresse för landstinget dock inte särskilt uthållig så att han tog sig tid att vara med under hela mötet. Att han dessutom upplevde den information som gavs vid mötet som svårbegriplig och ointressant beskriver han på ledarplats i tidningen. Nåväl det är väl inte mer än man kan förvänta sig. Ointresserade ledarskribenter som ska bevaka länet har tidningen haft under lång tid, att den nye skulle gå i samma spår var väl inte oväntat. Rekryteringsbasen verkar inte allt för stor. Jag kan vara bekymrad över att den låga nivå som vi vant oss på kurirens ledarplats verkar fortsätta. Jag har svårt för den kraftiga och raljanta beskrivning han gör av av oss politiker som lågt utbildade. Han beskriver i hånfull ton om hur bra det är att kommunalrådet har truckförar erafarenhet. Men att han dessutom raljerar över högre utbilning i samma ledare blir än mer obegripligt. Nåväl han är ju ny och verkar lite oerfaren men det är väl rimligt att ge honom tid att växa in i sin roll.
Jag har absolut tid att vänta.