fredag 9 september 2011

Olle Lindströms spökskrivare är tillbaka.

Konstaterar med ett leende på läpparna att f.d kommunalrådet i Boden Olle Lindströms (m) spökskrivare Bo Östman är i farten igen.
Med samma raljanta ton och sitt  uttalade förakt mot socialdemokrater , så försöker han ge en bild av Boden som inte är sann. Argumenten är dessutom ihåliga.
Vad som är den riktiga anledningen till de ekonomiska problemen för socialförvaltningen i Boden får vi väl se till slut, låt oss se tiden an. Det man kan konstatera utan att dra för stora växlar är att experimentet med privatisering av hemtjänsten havererat. Den tidigare kommunledningen med högerpartisten Olle Lindström kan inte friskriva sig från ansvar för den uppkomna situationen. Om man inför privata alternativ i den kommunala hemtjänsten och det innebär att flera väljer det privata så måste det få konsekvenser i den kommunala verksamheten. Detta har den gamla ledningen inte tagit ansvar för. Om man dessutom inför ett valfrihetssystem som har inbyggda ekonomiska stimulansmedel som betalas av skattebetalarna så är det ganska lätt att förstå att det blir ekonomiska problem. Om allt detta skriver inte Bo Östman något om eftersom han har fortsatt i samma gamla hjulspår som när han var fast anställd på Norrbottens Kuriren.
Pinsamt var ordet.

fredag 2 september 2011

Varför regionförstoring?

Jag får av många frågan om vad en regionförstoring innebär och varför jag ser att det är nödvändigt. För mig har det vuxit fram under lång tid och blivit något som är självklart. Med den demografiska utmaning som finns framför oss med minskad befolkning, och därmed minskade skatte intäkter har vi allt svårare att klara leveransen av den viktigaste välfärdstjänsten till våra medborgare hälso och sjukvård. I skenet av detta så är det lätt att inse att vi behöver en regionförstoring som ger en breddad och stabilare skattebas. Fler medborgare ger mer skatteintäkter och längre uthållighet för att klara vårt uppdrag till medborgarna.

Att lägga samman flera landsting till ett ger stora ekonomiska besparingar på den administrativa sidan. Besparingar i storleksordningen 300 miljoner kronor. Pengar som behövs för att göra förbättringar och utveckla vården. Om vi sedan organiserar vården med ledstjärnan att den ska finnas nära finns det inget hot i detta. Vi får dessutom en styrka som vi inte kan ha med en befolkning på 248 000 invånare. Det har ingen betydelse heller ur ett medborgarperspektiv hur vi organiserar oss med nya administrativa gränser. Det medborgarna efterfrågar är vård då man behöver det.

Jag hoppas att alla goda krafter nu verkar för att det blir en seriös diskussion om detta och att vi slipper alla tramsiga argument som oftast dyker upp. Jag vill samtidigt deklarera och än en gång understryka att sammaläggning av landsting är en framtidsfråga. Viktigaste är den för kommande generationer.

torsdag 1 september 2011

Man kan fundera över vilka krafter som är i rörelse.

Det finns ingenting som upprör så många som när jag säger eller skriver något om den förändring som sker i Sverige. Det jag tänker på är den process om förändrade regionala indelningar som pågår just nu. Det väcker många och starka reaktioner, inte minst men kanske självklart, anonyma kommentarer till min blogg.

Jag och många med mig ser nödvändigheten av att vi behöver större regioner inte minst om vi ska klara den viktiga leveransen av hälso och sjukvård till våra medborgare. Det finns ingen välfärdstjänst som är viktigare.
Jag tror att det är viktigt att vi politiker orkar, kan och ska gå före när vi ser att förutsättningarna urholkas allt mer. Men samtidigt har vi ett ansvar att beskriva och förklara hur vi tänker och hur vi tror att det ska bli med en ny regional indelning av landet.

Min uppmaning till politiker i Norrland hade för avsikt att försöka samla kloka och framtidsinriktade politiker kring ett utvecklande arbete om hur vi gemensamt formar framtiden för våra medborgare. Jag vet att det många gånger har känts ganska hopplöst att föra en seriös diskussion i frågan. Argumenten mot har inte varit saklig underbyggda men har skapat stort genomslag i den mediala debatten.

Jag tror att det är läge för ett omtag i frågan. Inte minst eftersom vi har genomfört ett val och det har inneburit att det finns ett antal nya politiker som tillträtt. Några av bakåtsträvarna fick inte fortsatt förtroende i sitt eget parti och det borde öppna upp för nya konstruktiva samtal i frågan. Regionfrågan påverkade inte heller valresultatet.

Varför just nu?

Jo det handlar om att regeringens utredare Mats Sjöstrand kommer att lägga ett förslag under december månad. Ett förslag om nya regional indelning av Sverige som bygger på ansökningar som kommer från landets olika landsting. Därför är det nödvändigt att agera nu, efter december så övergår han till att utreda och lämna förslag om en förändrad länsindelning i landet. Där är det rätt klart sedan länge att han kommer att föreslå färre länsstyrelser. Det i sin tur innebär för vår del att Norrbotten och Västerbotten kommer att bli en länsstyrelse. Om vi inte gör något nu kommer vi att få inrätta oss i hur staten organiserar sig och det är inte självklart att det blir det bästa.

Jag är såklart medveten om att mitt utspel väcker starka reaktioner och upprördhet. Det kommer med all säkerhet att komma debattartiklar som talar mot min åsikt. Jag är alldeles övertygad om att det kommer att finnas en del föredetta aktiva politiker som kommer att agera. Då är det viktigt att komma ihåg att jag talar om en organisation i nya regioner som behövs och är nödvändiga för kommande generationer. Inte för oss som verkar nu. Låt oss ha det i minnet när vi samtalar om frågan.