lördag 29 juni 2013

En dag fylld av intryck

Jag har idag mött medborgare tillsammans med kamrater från s- föreningen i Öjebyn. Platsen var Öjeby kyrkmarknad en av de bättre marknaderna i länet. Hög kvalité på det som säljs i marknadsstånden och mycket folk från hela länet. Dessutom ett stort inslag av ungdomar eftersom Piteå Summer Games pågår samtidigt, en av de största fobollsturneringarna för ungdomar i Sverige.

Men det som var mest intressant var att samtala med medborgarna i en av kommunerna som drabbats av den konkursansökan som dom oseriösa ägarna av Sensias hälsocentraler lämnade in i måndags. Jag mötte många förtvivlade personer som uttryckte sin ilska över det som hänt. En frustration och ilska över hur det är möjligt att man från en dag till annan kan besluta att stänga ner sin verksamhet. Utan hänsyn till det uppdrag som man får betalt för att utföra och som man bevisligen tjänat pengar på. Samtidigt fanns det en oro att landstinget inte skulle klara att ta emot så många personer över en natt. Det är naturligtvis svårt att under korta samtal ge svar på dom frågor och funderingar som många hade. Men min upplevelse var att dom korta samtalen ändå gav alla ett hopp om att landstinget kommer att lösa den utmaning som vi står inför nämligen att vi över en natt får en stor del av de som listat sig hos dom privata.

Dessutom var det bra att kunna förklara att de samtal och förslag till lösningar som landstinget haft med konkursförvaltarna inte var patientsäkra och att landstinget dessutom skulle ta fullt ansvar över en verksamhet som bedrevs på annat håll. Då är det att märka att det stora handlade om det medicinska ansvaret. Att det dessutom krävdes att vi trots att man redan fått ersättning för juli månad skulle betala nya ersättningar till de privata. Dessutom fanns det stor osäkerhet över hur det skulle vara med tillgången på läkare.

I ett sådant perspektiv var det enda rimliga beskedet att tacka nej till förslaget från konkursförvaltaren och börja organisera för att ta emot nya patienter.

Det är med spänd förväntning som jag nu kommer att följa konkursförvaltarens arbete. Jag är övertygad om att allt inte kommit fram om den riktiga orsaken till att ägarna agerade så skoningslöst och hänsynslöst mot patienter och personal.


Ordning och reda inom vårdverksamhet ett måste

De senaste dagarnas utveckling inom vården och det fria vårdvalet leder till många slutsatser. Lagen om valfrihet är inget jag ifrågasätter. Lagen ger landstinget som huvudman skyldighet att öppna upp för konkurrens inom primärvården, men dessutom möjlighet att utforma regler och krav på hur verksamheten ska bedrivas. Regler som dessutom har krav att det skall vara konkurrensneutralt. Just det kravet är enkelt att mäta.

Men mera krångligt blir det att skapa ett regelverk som skapar trygghet för medborgarna som listar sig på ett privat alternativ. Det finns självklart oseriösa ägare som inte bryr sig om vad som händer om man plötsligt p.g.a  för liten men dock lönsamhet väljer att avveckla verksamheten. Precis detta har vi nu upplevt i Norrbotten.
Med sådana ägare behöver man fundera hur man skall skapa ett ännu skarpare regelverk som tryggar patientsäkerheten från hastiga avvecklingar.

För många som är ivriga förespråkare för privata alternativ, både politiker och enskilda personer, verkar det ibland som att vi som värnar om patientsäkerheten bara vill förhindra privat verksamhet. Så är det naturligtvis inte men ansvarstagande måste vara ledstjärna för dom som vill konkurrera inom vårdsektorn.

Ett ansvarstagande som det tack och lov finns flera som visar i både länet och landet, men tyvärr har vi även fått se motsatsen de senaste dagarna. Ett anonymt ägande av sådana som vill ha högsta möjliga avkastning på insatt kapital har inga långsiktiga avsikter med att bedriva hälsocentraler.

fredag 28 juni 2013

Ägare utan ansikte är inte aningslösa!

Funderar över hur skoningslöst riskkapitalister kan agera. Det kan nog enbart ske eftersom man sällan behöver göra sig synliga. Man äger och verkar på distans utan att behöva ta personligt ansvar. Med ett sådant ägande så kan man utan pardon fatta beslut om att från en dag till annan stänga tre hälsocentraler utan att ta någon som helst hänsyn till 20000 listade medborgare, varav många har stort behov av insatser från sjukvården.

Man tar inte heller ansvar för personalen som har gjort ett fantastiskt jobb över tid med god vård till medborgarna men även berikat redan rika riskkapitalister. Hur kommer jag fram till den slutsatsen? Jo mycket enkelt, man valde att lämna in konkursansökan dagen före löneutbetalningarna skulle ske. Därmed får staten ta ansvar för lönerna och personalen går miste om innestående övertid och semesterersättningar. Det smakar mer än illa i munnen.

Att sedan en del av läkarna verkat genom olika bolag och inte heller får någon ersättning via den statliga lönegarantin kan man ju också beklaga.
Vi har sett den utvecklingen inom dom privata skolorna och nu ser vi det inom sjukvårdens område.
Marknaden är skoningslös mot utsatta grupper.

I ett sådant läge känns det märkligt att det finns politiker som vill utveckla mer av vårdval inom andra områden. Dessutom är det märkligt att man inte ger svar på hur man tänker sig den utvecklingen.
Jag känner stolthet över att vara socialdemokrat och vår utformning av politiken.
Sjukvård ska ges efter behov inte efterfrågan!



torsdag 27 juni 2013

Reflektioner efter ett landstingsfullmäktige

Jag kan inte låta bli att reflektera över dagens landstingsfullmäktige. Ett möte som genomförs tre dagar efter det att vår största privata vårdgivare med tre hälsocentraler ansökt om konkurs.
Det som är den intressanta reflektionen är att den borgerliga alliansen ( läs moderaterna, centerpartiet och folkpartiet) inte var det minsta tveksam till effekterna av ett vårdval. Samtidigt så beskriver man hurtigt hur man vill gå vidare och införa mer experiment i sjukvårdssystemet i Norrbotten.
I glättiga formuleringar så sjunger man hyllningssånger till det utmärkta med att utveckla mer av vårdval i vårt landsting.

Att 20000 listade personer står utan vårdcentral verkar man vara måttligt bekymrad över.
När dessutom vd:n förklarar att en konkurs var det bästa och snabbaste sättet att avveckla vårdcentralerna finns ingen självrannsakan från alliansens företrädare. Dessutom vet dom precis som vi att det inte handlade om för lite pengar in i verksamheten utan att som v:n själv beskriver "vi har inte haft större lönsamhet än 3-4% därför avvecklar vi." Inte heller detta leder till eftertanke från alliansens företrädare.
Det sista och kanske mest märkliga var att samme vd sa "att det är inget problem för patienterna det finns andra hälsocentraler att lista sig på."
Då blev det alldeles synligt och uppenbart att man har ingen som helst känsla för sina "kunder".

I allt detta vore det klädsamt om det fanns någon insikt eller någon uns av eftertanke från alliansens sida men icke.
Jag känner stark oro för utvecklingen inom det politiska systemet. Men det kan ju vara så att dom starkaste kritikerna till vår (s,v och mp:s) budget har bestämt sig för att lämna landstingspolitiken och siktar nu på en riksdagskarriär.

tisdag 25 juni 2013

20 000 Norrbottningar blev utan vårdcentral över en natt..

Rubriken kan kännas braskande men de är just det som inträffat i Norrbotten och på flera andra platser i landet. Det innebär INTE att dom patienter som drabbas kommer att stå utan möjligheter till vård. Självklart inte, landstinget som är den största vårdgivaren i länet kommer naturligtvis att ta ansvar för att ge den vård som behövs.

Känns situationen igen?
Så har det sett ut i hela landet när privata skolor över en natt lagts ner, det offentliga d.v.s kommunerna har fått träda in. Ansvarstagandet för eleverna har dom privata tagit lätt på.

Jag vill gärna tillkännage att jag inte är nån förespråkare för vinstdrivande företag inom vård omsorg och skola men eftersom den borgerliga regeringen har beslutat att införa ett sånt system så får vi gilla läget. I det läget gäller det att säkerställa att skattebetalarnas pengar används på rätt sätt.

Vår modell på vårdval har handlat om att säkerställa att dom som vill konkurrera på denna marknad också ska ta ansvar för hela patienten. I detta har vi skapat ett system som gör att man får ta ansvar för även svårt sjuka patienter. Med en sån utformning har det visat sig att det är svårt att tjäna dom pengar på verksamheten som riskkapitalisterna kräver. Man kan ha många synpunkter på det. Men att som jag läser i dagens tidningar i ett uttalande från Sensia "det är inget problem för patienterna det finns andra hälsocentraler att söka sig till" då visar riskkapitaliserna sitt rätta ansikte.
Beskedet är tydligt, vi tjänar inte tillräckligt med pengar på verksamheten någon annan får ta hand om patienterna.

I ett sådant läge känns det svårt att förstå att företrädare för allianspartierna vill gå längre i Norbotten. Man vill fortsätta att utsätta Norrbottningarna för ytterligare experiment. Förslag som dom driver är att stycka upp vårdvalet i mindre bitar för att dom privata ska kunna plocka ut enbart de lönsamma delarna.

Nej nu känns det tryggt att vara socialdemokrat och konstatera att vården skall ges efter behov och ett tydligt nej till en efterfrågestyrd vård.

fredag 21 juni 2013

Politiskt ansvar!

Funderar mycket efter senaste landstingsfullmäktige över hur man visar och tar politiskt ansvar. Dom två senaste mandatperioderna har vi (s,v,mp) haft ansvaret att leda landstingets verksamhet. Under vårt ledarskap så har vi genomfört många och viktiga förändringar allt för att säkerställa att vi långsiktigt ska kunna tillförsäkra Norrbottningarna en god hälso- och sjukvård till hög kvalité.
Att säkerställa allt detta för att alla ska få del av den viktigaste välfärdsinsatsen är inte alltid lätta beslut att ta. Vården skall erbjudas alla efter behov, vi har ingen avsikt att vården skall vara efterfrågestyrd.

Det är därför tragiskt att den samlade oppositionen hela tiden obstruerar och blockerar utan att ha några egna förslag till framtidens lösningar. Allt handlar om att populistiskt lämna förslag som bidrar till att långsiktigt äventyra den framtida utvecklingen.

När deras förslag inte får gehör ens i den samlade oppositionen så ägnar man sig åt att använda återremissinstrumentet för att blockera utveckling. Vid senaste landstingsfullmäktige så återremitterade man t.o.m den strategiska planen. Allt detta gör att det blir omöjligt att fortsätta budgetarbetet inför 2014. Vi blir nu tvungen att ha ett extra fullmäktige till en kostnad för skattebetalarna till mer än
100 000kr. Så kan man också visa politiskt ansvar.

Det senaste som inträffat är att folkpartiet (läs Jens Sundström) anmält Landstingets primärvård till Konkurrensverket. Vår egen verksamhet anmält av en styrelse ledamot i den egna styrelsen kan inte skapa förtroende.
Jodå det är samma Jens Sundström som uppmanande norrbottningarna att köpa aktier i Northland rescorses mitt under den största krisen som bolaget hade.


Populism och ansvarstagande är två skilda saker, med populism kommer man inte långt. Med politiskt ansvarstagande kommer man längre.
Trevlig midsommar.

torsdag 13 juni 2013

Nystart på bloggandet

Har efter moget övervägande bestämt mig för att väcka liv i min insomnande blogg.
Inser att den varit efterfrågad och det är många som väntar på att den ska komma igång igen. Att blogga tar ju lite tid i anspråk men om man koncentrerar sig på att skriva kort men innehållsrikt så borde det vara möjligt att komma med något med jämna intervaller.
Väl mött på denna blogg ni som väntat.