fredag 20 mars 2009

En handlingförlamad regering

Så fick vi då beskedet att det inte blir några nya pengar till kommuner och landsting. Jag är inte särskilt förvånad över att vi fick det beskedet. Jag kan dock inte annat än vara bekymrad över ett antal kommentarer om att det kommer att bli ett rejält tillskott 2010. Detta eftersom det är ett valår och regeringen då kommer att behöva göra extra insatser för att komma i ett bättre läge i en kommande valrörelse.

Jag tror att denna slutsats är alldeles för grund och inte särskilt trovärdig.

Man måste se helheten i vad denna moderat regering gör. Först genomför man stora försämringar i A-kassa systemet försämrar för sjukskrivna, fattar beslut om en dramatisk förändring av svensk hälso och sjukvård.
Samtidigt så har man genomfört gigantiska skattesänkningar på 85 miljarder.

Jag och många med mig tycker att det visar väldigt tydligt på att denna regering har för avsikt att i grunden förändra vårt gemensamt uppbyggda välfärdssystem.
Förändringen drivs igenom av enbart ideologiska skäl. Den moderata ideologin har fått fullständigt genomslag, samtidigt så undrar många varför övriga partier i högerregeringen förlorar väljarstöd.

Jag är inte förvånad.

När man sedan fattar beslut om budgeten för innevarande år och vi går in i en internationell finanskris och en inhemsk lågkonjunktur så vidtar inte regeringen några åtgärder förrän det är försent.
På samma sätt kan man nog tycka att regeringen nu hanterar kommuner och landsting. När regeringen kommer med sina åtgärder inför 2010 så kommer dom alldeles försent och krisen i kommuner och landsting kommer att vara djupare än någonsin.
Därmed kommer inte det tillskott som kommer att vara någon räddning för kommuner och landsting. Vi kommer att se en hög grad av ökade varsel inom offentlig sektor. Allt detta för att vi har en regering som inte regerar.

Valet 2010 blir en rysare och att städa efter en period av felaktiga beslut som fått stora negativa återverkningar i människors vardag blir en stor utmaning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar