lördag 21 november 2009

Veckans Fullmäktige

Kan inte annat än reflektera över det senaste Landstingsfullmäktige. Först av allt, jag är oerhört stolt att vi trots svårigheter att få ekonomin att gå ihop ändock har valt att fortsätta med att ge kulturarbetare Sveriges största kulturstipendie dessutom ett Heders och förtjänst och Idrotts stipendie. Att stipendiet har stor betydelse för enskilda kulturpersoner är om vittnat på många sätt. För dom allra flesta så gör stipendiet skillnad. Det blir också en festlig inramning vid varje tillfälle när utdelningen ska ske.
Jag har haft intrycket att alla politiker har varit stolta och glada över detta. Kan konstatera att så är inte fallet, upptäckte en förgrämd och insinuant kommentar på sociala mediet "twitter". Dessutom av en av de ledande oppositions politikerna i vårt län som tydligen inte kände samma glädje. Tråkigt men så kan det också vara i det offentliga rummet.

För det andra var det centerpartiets ledamot Gunnar Sehlberg, Kiruna som fullständigt föll ur ramen när vi skulle diskutera Regionala beredningens rapport. En beredning som han själv tillhör men inte alls medverkar i. Han har totalt missuppfattat och misskött sitt uppdrag så till den milda grad att han borde lämna det med omedelbar verkan. När dessutom Kurirens ledarskribent ömsom klandrar ömsom hyllar Sehlberg så upptäcker jag att även ledarskribenten missuppfattat politikens roll och uppgift. För att utveckla näringslivet i länet så krävs det att vi politiker skapar förutsättningar för detta. Det är just det som de resurser som Fullmäktige anvisar går till. Ledarskribenten har dessutom fel på de delar som han citerar Företagarna, vi som jobbar med frågorna och möter företag och företagare får ständigt höra att det behövs mer riskvilligt kapital. Därför har vi tagit initiativ att med offentliga medel skapa Sveriges största risk kapitalbolag.

För det tredje, skönt att dom som blockerat den angelägna satsningen på palliativ vård äntligen fick ge sig. Beslutet om reduktion av vårdplatser togs äntligen. Det var nödvändigt att rättvist fördela vårdplatserna över länet samt frgöra resurser för satsningen. En rättvisa som borgerliga politiker har svårt att förstå. Kan inte tolkas på annat sätt att orättvisa är signum för oppositionspolitiker i vårt Landsting.
Har dessutom svårt att förstå kritiken på att debatten skulle vara odemokratisk Frågan har diskuterats vi fyra tillfällen sammanlagt mer än tio timmar så nog har den debatterats alltid. Oppositionen har ju dessutom okynnes återremmiterat den vid ett par tillfällen samt vid ett tillfälle lämnat platserna för att sitta på läktaren. Att när en så viktig fråga diskuteras välja att sitta på läktaren är inte särskilt konstruktivt och moget.

Jag tror att det finns allt större anledning att väljare granskar vad deras politiker gör och hur dom tar ansvar för det förtroende som ges dom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar