fredag 19 juni 2009

Välivaara hyllar Hitler

Karl-Göran Välivaara kristdemokraterna gav verkligen dumheten ett ansikte under senaste landstingsfullmäktige mötet. Under det att vi behandlade Landstingsplanen för 2010 så äntrade han talarstolen och beskrev hur viktigt det var under dåliga tider att det offentliga vågade vara offensiv och satsa på utveckling. Så långt allt gott och väl.
Men sen tog han sats och sade "under trettiotalet så satsade Adolf Hitler på att bygga motorväger i Tyskland och det var ett gott exempel". Han fortsatte "det innebar att alla fick det bättre i Tyskland" sen stannade han upp och forsatte något eftertänksamt "Ja alla fick det ju inte bättre".
Nej sannerligen visar historien att alla fick det inte bättre. Att Hitler under samma period startade ett världskrig och genomförde historiens största krigsförbrytelse en gigantisk utrensning av oliksinnade och en etnisk utrensning glömde Välivaara bort i sin hyllning av Hitler.
Inte blir hans uttalande bättre av att han i Aftonbladet utvecklar vad han menade. Riktigt illa blir det när Leif Gramner länsordförande för kristdemokraterna som dessutom inte var på plats försöker släta ut hela historien
Jag tycker att detta visar på att det fortfarande finns en stor kunskapsbrist om vad som faktiskt hände under trettiotalet i Europa. Att det dessutom finns politiker som väljer att i en demokratiskt folkvald församling förkunna ren historie förvanskning är inget annat än ren skandal.
Det är dessutom häpnadsväckande att det 2009 finns politiker och politiska partier som står bakom sådana uttalande och ställningstagande som kristdemokraterna i Norrbotten står för.

Vad tycker Göran Hägglund?

4 kommentarer:

  1. Trots midsommarhelg och ganska knapphändig information om frågan kräver Ögrens blogg en kommentar.
    För det första har jag inte på något sätt slätat ut det oacceptabla i att referera till Hitler eftersom de allra flesta av oss fortfarande känner avsky bara av att påminnas om alla grymheter som han och hans regim stod för.För det andra vill jag inte uttala mig för skarpt eller döma någon utan att veta mer fakta än ett mobilsamtal från en journalist.
    Jag kan garantera att kristdemokraterna inte står bakom eller accepterar sådana här uttalanden, och vi kommer efter helgen att ta ställning till hur vi ska hantera det hela.
    Så oskyldig är inte Ögren själv eftersom väldigt många närvarande enligt uppgift klart uppfattade att Välivaara i övrigt tog avstånd från Hitler, medan Ögren tog chansen att mangla en fritids-politikers i och för sig grova misstag.
    Sista meningen i ditt inlägg är ju dessutom helt gripen ur luften eftersom KD absolut inte står bakom detta.
    Med vänlig hälsning
    Leif Gramner KD

    SvaraRadera
  2. Leif, jag tror att det är nödvändigt att du försöker sätta dig in i frågan innan du uttalar dig. Ditt uslätande av frågan består av att du i Aftonbladet lättsamt konstaterade att "du känner" Välivaara och därför trodde du att det inte fanns någon avsikt med hans uttalande.Det var just som du skriver att eftersom så många känner avsky av att påminnas av alla grymheter som Hitler stod för som jag reagerade starkt. Jag kommer att reagera lika starkt oavsett om det är fritidspolitiker eller heltids politiker. Utan att kommentera sådana dumheter som Välivaara ägnade sig åt i Gällivare blir vi alla delaktiga. Sista meningen i mitt inlägg är i högsta grad relevant var står Göran Hägglund i frågan när en ledande politiker i Norrbotten framstår som hyllare till Hitler.
    Med vänlig hälsning
    Kent

    SvaraRadera
  3. Kent, vi är helt överens i frågan om vad vi tycker om Hitler eller uttalanden som kan uppfattas som positiva om honom !!
    Med sista meningen menade jag inte Göran Hägglund utan att du anklagar KD för att stå bakom något som vi tydligt tar avstånd från.
    Du har rätt i att det vore lättare att ta ställning om jag varit närvarande. Nu kan jag bara lita till andrahandsuppgifter och det faktum att K.G själv klart deklarerar att meningen inte var att hylla Hitler utan att ge exempel på att investeringar kan var bättre än sparprogram. Detta är ändå inget försvar för det mycket olämpliga exemplet.
    mvh
    Leif G

    SvaraRadera
  4. Och medan ni politiker käbblar om en sån här icke-fråga, så dör människor ute i vårat land varje dag. Fokusera på det som betyder något, inte på att vinna politiska poäng genom att hugga så fort en meningsmotståndare trampar i klaveret.

    SvaraRadera