onsdag 15 september 2010

Tänk om vi vaknar upp på måndag med ett nytt landstingråd som tror att man betalar 65 kronor för en bio!

Efter den lokalt anordnade kulturdebatten kan jag inte annat än att reagera på vad som sas av alliansens politiker från scenen. Den samlade alliansen inklusive sjukvårdspartiet deklarerade frankt att man tyckte det var självklart att landstinget satsar på kultur. Jag har i tidigare bloggar redovisat hur valrörelsen har sett ut. Min reaktion är att jag aldrig varit med om en valrörelse där det ljugs så frisk och ograverat som denna. I det här fallet består lögnerna av att man säger en sak från en scen offentligt och i sina förslag till budget för nästa år föreslår nåt helt annat. Sanningen är att skillnaderna i budget alternativ 2011 mellan oss rödgröna och alliansen
är i kronor tolv (12 )miljoner. Allt detta finns att läsa i den av landstingsfullmäktige beslutade budgeten i juni i år.
Sen är det ju så att om vi minskar anslaget till kultur så minskas också medfinansieringen från framförallt staten i minst samma omfattning. Det innebär att nerdragningen av stödet till kulturen minst handlar om 30 miljoner kronor. Då känns det frustrerande att alla oppositionspartier utan att blinka säger att det är självklart att landstinget ska medverka i kultur.
I går kunde vi läsa i Norrbottens Kuriren vad partierna tyckte var de viktigaste frågorna den kommande mandatperioden. Där kunde man läsa att sjukvårdspartiet var ensam om att stå upp för den nyligen träffade överenskommelsen mellan sjukvårdsalliansen. Sjukvårdspartiet säger där att man vill att landstinget ska avveckla allt stöd till kulturen. Detta en dag efter att man från scenen på lillan sagt att landstinget ska medverka i satsningar på kultur.
Vem som ljuger eller talar sanning överlåter jag till andra att avgöra!
Så till moderaten som vill bli landstingsråd, Bo Hultin. Han förklarar inte vad han vill med kulturen utan ägnar sig åt ständig sifferexercis. Siffror som inte stämmer och som det går ganska lätt att kontrollera. Det som är fullständigt frustrerande är att han ljuger utan att blinka. När han sedan beskrev satsningen på kulturen i Boden så berättade att var nöjd med det som gjordes. Man hade utvidgat bibliotekslokalerna och hade ökat utlåningen av böcker. Men mest nöjd var han över att man kunde följa opera från Metropolitan på Saga biografen för 65 kronor trots att flera i publiken visste att det kostade 250 kronor.
Vad som är sanning eller lögn överlåter jag till andra att avgöra!
Vi står upp för kulturen och vågar fortsätta satsa.
Kulturen är viktig, mycket är gjort men det går att göra mer. Framförallt behöver vi öka insatserna för att öka tillgängligheten. Vi behöver satsa mer på barnkulturen för att skapa långsiktigt bättre inställning till kulturen. Vi behöver också inrätta råd av experter som medverkar för att göra prioriteringar inom kulturområdet.
Får vi fortsätta leda landstinget så finns det mycket att utveckla vi villl fortsätta på den inslagna vägen. Låt oss slippa vakna den 20 september med att Bo Hultin ska bli landstingsråd i Norrbotten. Vi har råd med både kultur och hälso och sjukvård!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar