tisdag 24 maj 2011

Dystert besked för Kiruna

Så kom då beskedet att Posten AB lägger ner hela sin verksamhet i Kiruna. Ett besked som drabbar 30 anställda i huvudsak kvinnor. Beskedet var på något sätt väntat men det som kan tyckas märkligt är att det har skett i det tysta. Det kan förtjänas att påminnas om att etableringen i Kiruna på 80-talet var ett beslut av regeringen. Ett viktigt beslut att utlokalisera statliga jobb. Posten har förändras sedan dess och verksamheten finns idag på en konkurrensutsatt marknad. Detta borde inte ha påverkat att det kunde ha gjorts mer för att rädda de viktiga jobben i Kiruna. Det var detta jag trodde att den numera omtalade presskonferensen som landshövdingen höll i söndags hade handlat om. Jag trodde att i hans engagemang för Kiruna var det det som han skulle berätta för media. Om och vilka åtgärder som han som ansvarig för samordning av statlig verksamhet hade vidtagigt för att inte beslutet skulle fattas. Men icke han hade kallat till presskonferens för att ta ställning i en fråga som han inte har nåt ansvar för nämnligen sjukvårdsfrågan. Vems intressen han går får andra spekulera om, för mig är det uppenbart.

Många undrar varför jag reagerar så starkt på detta, men för mig och oss som har ansvaret för den viktiga sjukvården handlar det om patientsäkerhet och kvalitetet. Med ett vikande patientunderlag i malmfälten så handlar det om att säkerställa att vi gör allt som står i vår makt att verka för att fortsätta att upprätthålla kirurgin i malmfälten. Det handlar alltså inte om brist på resurser utan kvalité och patientsäkerhet. Det finns andra förslag som diskuteras livligt i media men om det skulle bli verklighet så skulle vi också måsta flytta förlossningsverksamheten från Gällivare till Kiruna. En fråga som berör betydligt fler människor och dessutom skulle riva upp ännu mer känslor.

Sjukvårdsfrågor är viktiga och därför engagerar sig många. Ett engagemang som är viktigt och betydelsefullt. Vår uppgift som folkvalda politiker är att lyssna på alla, väga samman fakta och efter det ta det klokaste beslut som vi kan göra.

Jag kan försäkra att det är just det vi gör vid alla beslut som ska fattas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar