torsdag 26 maj 2011

Tillväxt och välfärd.

Just nu rasar en medial debatt om kirurgi i Kiruna. Kopplat till den så finns det en mängd påståenden och uttalande som måste bemötas. Jag läser i dagens NSD att det fanns en skrift som delades ut på vår distriktskongress som var "ambitiös, konstruktiv och framtidsinriktad" som dessutom "visade på möjligheterna både för sjukvården i Kiruna och kommunen som sådan"
Jag delar skribentens uppfattning om att det som delades ut var trevligt och lättläst, men så mycket substans och vägledning gav den inte oss som skall fatta beslut och har ansvar för själva sakfrågan.

Fakta som kan nämnas i sammanhanget är att precis som det står i dagens NSD att länet har minskat i befolkning. Minskad befolkning och därmed minskat behov av opererade insatser ledar till nödvändigheten av att ytterligare koncentrera vår verksamhet. En minskning med 18000 personer över en begränsad tid leder till allt detta samt naturligtvis minskade skatteintäkter.
Alla som deltar i den kritiska klagokör som pågår pratar om tillväxten. Tillväxt för mig handlar enbart om vi blir fler eller färre i länet. Fler människor ger mer skatteintäkter och statsbidrag färre ger precis tvärtom resultat. Så enkelt är det.

Sedan den förra ekonomiska krisen i landet i mitten på 90-talet har det varit "all time high" på investeringarna i malmfälten trots detta så har man minskat befolkning. 1995 så hade Kiruna 26000 invånare 2010 var befolkningen 22956 en minskning med 3044 personer. Alla talar om tillväxten, men min fråga blir var är den?

På liknade sätt har det sett ut i hela länet, jag kan alltså konstatera att vi har ett gemensamt problem. Men det löser vi inte med snygga broschyrer och apeller från talarstolar.
Vi måste kraftsamla för att vända utvecklingen och ta nya tag. Enbart det gamla ger oss ingen tillväxt utan vi behöver ny verksamhet också. Då säger jag inte att det gamla är fel det har väldigt stor betydelse men vi behöver nytt.

Jag hoppas att de nya investeringarna ger tillväxt i reell mening. Samtidigt har vi inte tid att vänta utvecklingen får inte springa ifrån oss. Den medicinska utvecklingen leder till ny behandlingsmetoder och skonsammare ingrepp. Vi behöver även för den delen hitta nya utvecklingsmöjligheter.

Värnet om en väl fungerande kirurgi i malmfälten står högst på vår dagordning och vi därför valt att koncentrera delar till Gällivare. Det innebär inte att vi överger Kiruna tvärtom, det ger nya utvecklingsmöjligheter. Just nu planeras ett öppnande av en dialysverksamhet i Kiruna, något som svårt sjuka personer har väntat alltför länge på. Vi kommer dessutom att ha ytterligare möjligheter till utveckling.

I skenet av allt detta så finns det hopp. Vårt löfte handlar om att leverera en trygg och säker sjukvård av hög kvalitet till Kirunaborna även efter 31 maj beslutet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar