söndag 14 juli 2013

Finns det vilja till utveckling

Dom senaste månaderna har det varit mycket kring gruvnäringen i länet. Många har vi väl varit som följt den dramatiska utvecklingen kring Northland i Pajala kommun. Ett drama som fick en lösning till slut med nya finansiärer. Därmed kan gruvprojektet fortsätta i kommunen. 
Samtidigt pågår det i Älvsby kommun ett arbete med start av gruvverksamhet i Laver, ett arbete som hälsas med stor förväntan av många i kommunen inte minst kommunledningen. Det ger framtidshopp och framtidstro för många. Ett breddat och utvecklat näringsliv i dom bägge kommunerna ger möjligheter till långsiktig överlevnad.

Vi kan även följa dom utmaningar som finns i Kiruna och Gällivare kommuner. Utmaningar som innebär att samhället måste flytta på sig för att gruvbrytningen ska kunna fortsätta.
Oavsett om det gäller ny eller befintlig verksamhet så ställs den lokala politiken och lokala politiker på svåra utmaningar. Utmaningar som innebär att man ska fatta beslut som bär och håller på lång sikt. Dessutom är det lätt att det uppstår populistiska yttringar som piskar upp en opinion mot verksamheten.
Dessa är svåra att möta eftersom mycket av det som sägs av dessa saknar faktisk grund. Det är dessutom så att dom som företräder dessa populistiska åsikter aldrig själv behöver ta ansvar över resultatet av deras arbete. Ett ansvar som alltid ska och måste bäras av dom politiska ledningarna i respektive kommun. 
Det är inte ovanligt att den politiska oppositionen sällar sig till motståndargrupperingarna.
Allt för att försöka vinna lättvindiga röster i nästa val.

I allt detta känns det frustrerande att motståndet mot gruvbrytningen i Jokkmokks kommun utåt sett verkar så kraftfullt. För mig är det självklart att man måste få undersöka om fyndigheten är brytvärd skulle den vara det är det för mig lika självklart att den ska utvinnas. Inte minst nödvändigt för att en gruva i Jokkmokk skulle ge kommunen möjligheter till fortsatt överlevnad.
När jag nu sagt detta så är det lika självklart för mig att de miljöhänsyn som ska tas också ska göras även här. Men måste även hitta lösningar för olika maranvändare inte minst rennäringen i samförstånd med exploatören.
Finns det vilja till utveckling går det att lösa.
Den viljan måste finnas även i Jokkmokk.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar