lördag 23 augusti 2014

Konferens i Kiruna och heta samtal med väljare

Besökte Kiruna igår för att medverka på en Nordkalottkonferens som Nordiska rådet anordnade. Konferensen handlade om samverkan och samarbete på nordkalotten och vilka möjligheter som finns för utveckling i Arktis. En bra konferens och bra samtal med våra grannar. Vi var överens om att det finns möjligheter men också utmaningar. Utmaningarna handlar framförallt om miljöfrågor men också säkerhetspolitiska frågor. Med dom enorma naturtillgångar som finns så är det ett stort intresse från många länder. Inte minst finns det nu intresse från EU att engagera sig. Inträdesbiljetten till Arktis finns ju eftersom Finland och Sverige är medlemmar. Det gäller nu att agera klokt så att inte EU tar över våra möjligheter. I det arbetet är vi beredd att medverka.

Passade på att besöka marknaden som pågår i Kiruna och partiets monter. Blir lite förvånad när en äldre dam mycket aggressivt "hoppar" på mig och tycker att sjukvården i Kiruna inte fungerar och att hon verkligen avskyr mig. Missnöjet sitter djupt och misstron är stor. Jag kan konstatera att sjukvården i Kiruna aldrig har varit bättre än idag. Vi är en liten befolkning och behöver därför koncentrera den sjukvård som medborgarna behöver sällan. Det är viktigt inte minst ur ett kvalitetsperspektiv. Kirunaborna och norrbottningarna ska få den bästa sjukvård som finns. Jag är övertygad om att vi är på rätt väg. Tillsammans kan vi göra en bra sjukvård bättre.
Hur gick då samtalet med den "aggressiva damen"? Jo efter ett tag när hon hade lugnat ner sig och fått ett informationsblad om vad som finns på sjukhuset så förstod hon hur bra sjukvård som finns i Kiruna.
Bara det samtalet var var värt resan till Kiruna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar