tisdag 25 juni 2013

20 000 Norrbottningar blev utan vårdcentral över en natt..

Rubriken kan kännas braskande men de är just det som inträffat i Norrbotten och på flera andra platser i landet. Det innebär INTE att dom patienter som drabbas kommer att stå utan möjligheter till vård. Självklart inte, landstinget som är den största vårdgivaren i länet kommer naturligtvis att ta ansvar för att ge den vård som behövs.

Känns situationen igen?
Så har det sett ut i hela landet när privata skolor över en natt lagts ner, det offentliga d.v.s kommunerna har fått träda in. Ansvarstagandet för eleverna har dom privata tagit lätt på.

Jag vill gärna tillkännage att jag inte är nån förespråkare för vinstdrivande företag inom vård omsorg och skola men eftersom den borgerliga regeringen har beslutat att införa ett sånt system så får vi gilla läget. I det läget gäller det att säkerställa att skattebetalarnas pengar används på rätt sätt.

Vår modell på vårdval har handlat om att säkerställa att dom som vill konkurrera på denna marknad också ska ta ansvar för hela patienten. I detta har vi skapat ett system som gör att man får ta ansvar för även svårt sjuka patienter. Med en sån utformning har det visat sig att det är svårt att tjäna dom pengar på verksamheten som riskkapitalisterna kräver. Man kan ha många synpunkter på det. Men att som jag läser i dagens tidningar i ett uttalande från Sensia "det är inget problem för patienterna det finns andra hälsocentraler att söka sig till" då visar riskkapitaliserna sitt rätta ansikte.
Beskedet är tydligt, vi tjänar inte tillräckligt med pengar på verksamheten någon annan får ta hand om patienterna.

I ett sådant läge känns det svårt att förstå att företrädare för allianspartierna vill gå längre i Norbotten. Man vill fortsätta att utsätta Norrbottningarna för ytterligare experiment. Förslag som dom driver är att stycka upp vårdvalet i mindre bitar för att dom privata ska kunna plocka ut enbart de lönsamma delarna.

Nej nu känns det tryggt att vara socialdemokrat och konstatera att vården skall ges efter behov och ett tydligt nej till en efterfrågestyrd vård.

1 kommentar:

  1. Jag säger som det brukar heta: Intet är som kapitalismen!
    Nu har vi fått mer än nog av egoism i fråga privatiserade, fristående alternativ inom vård, omsorg och skola. Vi behöver ju bara tänka på Carema, JB och nu senast Sensia.
    Hur länge skall "det lilla landet Sverige" dras med dessa nackdelar av välfärden?
    Är det inte mer än hög tid att säga ifrån?

    SvaraRadera