lördag 29 juni 2013

Ordning och reda inom vårdverksamhet ett måste

De senaste dagarnas utveckling inom vården och det fria vårdvalet leder till många slutsatser. Lagen om valfrihet är inget jag ifrågasätter. Lagen ger landstinget som huvudman skyldighet att öppna upp för konkurrens inom primärvården, men dessutom möjlighet att utforma regler och krav på hur verksamheten ska bedrivas. Regler som dessutom har krav att det skall vara konkurrensneutralt. Just det kravet är enkelt att mäta.

Men mera krångligt blir det att skapa ett regelverk som skapar trygghet för medborgarna som listar sig på ett privat alternativ. Det finns självklart oseriösa ägare som inte bryr sig om vad som händer om man plötsligt p.g.a  för liten men dock lönsamhet väljer att avveckla verksamheten. Precis detta har vi nu upplevt i Norrbotten.
Med sådana ägare behöver man fundera hur man skall skapa ett ännu skarpare regelverk som tryggar patientsäkerheten från hastiga avvecklingar.

För många som är ivriga förespråkare för privata alternativ, både politiker och enskilda personer, verkar det ibland som att vi som värnar om patientsäkerheten bara vill förhindra privat verksamhet. Så är det naturligtvis inte men ansvarstagande måste vara ledstjärna för dom som vill konkurrera inom vårdsektorn.

Ett ansvarstagande som det tack och lov finns flera som visar i både länet och landet, men tyvärr har vi även fått se motsatsen de senaste dagarna. Ett anonymt ägande av sådana som vill ha högsta möjliga avkastning på insatt kapital har inga långsiktiga avsikter med att bedriva hälsocentraler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar