lördag 29 juni 2013

En dag fylld av intryck

Jag har idag mött medborgare tillsammans med kamrater från s- föreningen i Öjebyn. Platsen var Öjeby kyrkmarknad en av de bättre marknaderna i länet. Hög kvalité på det som säljs i marknadsstånden och mycket folk från hela länet. Dessutom ett stort inslag av ungdomar eftersom Piteå Summer Games pågår samtidigt, en av de största fobollsturneringarna för ungdomar i Sverige.

Men det som var mest intressant var att samtala med medborgarna i en av kommunerna som drabbats av den konkursansökan som dom oseriösa ägarna av Sensias hälsocentraler lämnade in i måndags. Jag mötte många förtvivlade personer som uttryckte sin ilska över det som hänt. En frustration och ilska över hur det är möjligt att man från en dag till annan kan besluta att stänga ner sin verksamhet. Utan hänsyn till det uppdrag som man får betalt för att utföra och som man bevisligen tjänat pengar på. Samtidigt fanns det en oro att landstinget inte skulle klara att ta emot så många personer över en natt. Det är naturligtvis svårt att under korta samtal ge svar på dom frågor och funderingar som många hade. Men min upplevelse var att dom korta samtalen ändå gav alla ett hopp om att landstinget kommer att lösa den utmaning som vi står inför nämligen att vi över en natt får en stor del av de som listat sig hos dom privata.

Dessutom var det bra att kunna förklara att de samtal och förslag till lösningar som landstinget haft med konkursförvaltarna inte var patientsäkra och att landstinget dessutom skulle ta fullt ansvar över en verksamhet som bedrevs på annat håll. Då är det att märka att det stora handlade om det medicinska ansvaret. Att det dessutom krävdes att vi trots att man redan fått ersättning för juli månad skulle betala nya ersättningar till de privata. Dessutom fanns det stor osäkerhet över hur det skulle vara med tillgången på läkare.

I ett sådant perspektiv var det enda rimliga beskedet att tacka nej till förslaget från konkursförvaltaren och börja organisera för att ta emot nya patienter.

Det är med spänd förväntning som jag nu kommer att följa konkursförvaltarens arbete. Jag är övertygad om att allt inte kommit fram om den riktiga orsaken till att ägarna agerade så skoningslöst och hänsynslöst mot patienter och personal.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar