torsdag 27 juni 2013

Reflektioner efter ett landstingsfullmäktige

Jag kan inte låta bli att reflektera över dagens landstingsfullmäktige. Ett möte som genomförs tre dagar efter det att vår största privata vårdgivare med tre hälsocentraler ansökt om konkurs.
Det som är den intressanta reflektionen är att den borgerliga alliansen ( läs moderaterna, centerpartiet och folkpartiet) inte var det minsta tveksam till effekterna av ett vårdval. Samtidigt så beskriver man hurtigt hur man vill gå vidare och införa mer experiment i sjukvårdssystemet i Norrbotten.
I glättiga formuleringar så sjunger man hyllningssånger till det utmärkta med att utveckla mer av vårdval i vårt landsting.

Att 20000 listade personer står utan vårdcentral verkar man vara måttligt bekymrad över.
När dessutom vd:n förklarar att en konkurs var det bästa och snabbaste sättet att avveckla vårdcentralerna finns ingen självrannsakan från alliansens företrädare. Dessutom vet dom precis som vi att det inte handlade om för lite pengar in i verksamheten utan att som v:n själv beskriver "vi har inte haft större lönsamhet än 3-4% därför avvecklar vi." Inte heller detta leder till eftertanke från alliansens företrädare.
Det sista och kanske mest märkliga var att samme vd sa "att det är inget problem för patienterna det finns andra hälsocentraler att lista sig på."
Då blev det alldeles synligt och uppenbart att man har ingen som helst känsla för sina "kunder".

I allt detta vore det klädsamt om det fanns någon insikt eller någon uns av eftertanke från alliansens sida men icke.
Jag känner stark oro för utvecklingen inom det politiska systemet. Men det kan ju vara så att dom starkaste kritikerna till vår (s,v och mp:s) budget har bestämt sig för att lämna landstingspolitiken och siktar nu på en riksdagskarriär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar