söndag 12 april 2009

Vilket ansvar har en politisk redaktör?

Medias makt är stor heter det ju.

Med stor makt så följer ett stort ansvar. Man kan inte låta bli att förundras över medias roll och ansvar. När media valde eller bestämde att man skulle omöjliggöra Mona Sahlins kandidatur till partiledare för socialdemokraterna efter Ingvar Carlsson, så inleddes ett mediadrev av sällan skådat slag. När väl Mona valde att inte kandidera så var samma företrädare av media ångerfulla. Det var inte meningen att drevet skulle resultera i att hon inte kandiderade.

Man kan nog skönja samma mönster de senaste veckorna när jakten inleddes på Wanja Lundby-Wedin. Det gäller att skriva den ena spektakulära artikeln efter den andra. Allt för att öka försäljningen av tidningarna.
Det nya i dagens mediavärld är alla nätupplagor med möjlighet att kommentera artiklar som skrivs. Möjligheten verkar vara obegränsad och det verkar dessutom som att alla kommentarer kommer in. Att detta förekommer och att de som kommenterar artiklarna många gånger är samma personer är också uppenbart.

Ett särskilt ansvar har en politisk redaktör, han eller hon har betalt och ansvar för att företräda en politisk inrikning, bilda opinion och föra debatten framåt. I det sammanhanget kan jag ändå tycka att politiska redaktören på Norrbottens Kuriren når lågvattenmärke. Vi är inte vana att ledarna på nämda tidning når några större höjder. Men den senaste ledaren tar nog ändock priset. Visserligen så konstaterar ledarskribenten att oppositionen inte har något alternativ till nuvarande landstingsledning. Men på den nivå som han väljer att lägga sitt kritiserande så blir det bara ett stort gnällande. Inte mycket till politiskt redaktörskap där inte. Med en genomläsning av kommentarerna så kan man undra, tar han nåt ansvar för den politiska debatten. Vi har alla ett stort ansvar för att den politiska debattnivån håller hög klass. Inte minst eftersom mediadrev inte är någon ny företeelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar