fredag 20 augusti 2010

Förvanskning av okunnighet eller..

Igår presenterade en arbetsgrupp från Socialdemokraterna en rapport om sjukvård i glesbygd. Imponerande var det att läsa och konstatera att det finns en medvetenhet om dom utmaningar som det är att bedriva sjukvård i ett län med långa avstånd. Rapporten innehöll några för oss viktiga slutsatser och förslag till lösningar.
De speciella förutsättningar som råder för att rekrytera läkare till glesbygden finns det idéer för att underlätta. IT i vården där vi i vårt län är framgångsrik nämns som ett område där det bör satsas mer för att utveckla ytterligare. Med nya tekniska lösningar så kan vi leverera all mer avancerade sjukvårds insatser allt längre ut i länet. Ambulanshelikopter är oerhört viktigt i ett län som vårt. För ett antal år sedan gjordes en utredning om ambulanshelikopterverksamheten i landet. Utredningen hade ett antal konkreta förslag för att förbättra leveransen av den tjänsten. Den nuvarande regeringen har inte kommit med något konkret förslag med anledning av utredningen. I rapporten som kom igår från den av det socialdemokratiska partiet utsedda gruppen kommer förslag som skulle innebära höjd tillgänglighet och sänka kostnaderna för landstingen i Sverige. I rapporten så kommer även förslaget att den fria etableringsrätten för läkare tas bort. När rapporten bli föremål för kommentarer i Norrbottens kurirens ledare så väljer ledarskribenten en raljant ton. Dessutom försöker han att blanda ihop begreppen. Vi socialdemokrater är för ett fritt vårdval inom primärvården. Det ska vara möjligt för patienter att välja vårdcentral. Vi vänder oss däremot mot den fria etableringsrätten som innebär att det inte ens är lika villkor för konkurrens mellan det offentliga och det privata. Om det är av okunnighet eller illvilja vet bara ledarskribenten.

Jag har kommenterat det tidigare, valrörelsen blir allt märkligare. Osanningar förs fram i tid och otid utan att man blinkar. Valrörelsen skulle tjäna på att inte fara fram med osanningar. Än märkligare blir det när man i skydd av anonymitet kan vara hur oförskämd som helst. Jag har full förståelse för att inte alla tycker som jag, men om man vill ha fram sin åsikt så borde man också våga stå för den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar