onsdag 11 augusti 2010

Valrörelsen så här långt

Nu har det blivit fart på valrörelsen i Norrbotten. Igår så var ledarna för det rödgröna regeringsalternativetNOLIA-mässan i Piteå. Det kändes skönt att de kom med ett tydligt besked om den för oss så viktiga Norrbotniabanan. Den har stor betydelse för den industri som finns i norra Sverige och norra Finland. Den har även stor betydelse för hela landet eftersom vår industri bidrar till den viktiga exporten. Skönt med det beskedet!

Utöver alla andra besked som kom så var det oerhört befriande att lyssna på resonemanget av privatisering av statlig verksamhet. Många av dom utförsäljningar som är gjorda har gått så lång att det inte går att ändra på Apoteket t.ex. Men Bilprovningen borde man kunna göra något åt sa Mona Sahlin. Det som dessutom var viktigt var att det kom ett tydligt besked att Vattenfall och LKAB inte ska privatiseras.

Förslaget om privatisering av Vattenfall har ju kommit från centerpartiets ledare Maud Olofsson. Efter dom starka reaktioner som centerpartiet mött så försöker man nu glida på vad man egentligen sagt. Senast idag så försöker centerns kandidat till riksdagen för centern i Norrbotten Frank Nilsson med en lögn vilseleda väljarna. Han försöker fräckt påstå att man bara vill sälja miljöovänlig kolkraft i utlandet. Detta är inget annat än ren lögn!

Maud Olofsson skrev i DN att hon ville privatisera Vattenfall och att pengarna som kom in skulle användas för förnyelsebar energi. Den politiska debatten skulle sannerligen tjäna på att Frank Nilsson skruvade ner tonläget något och dessutom står för partiets åsikter. Att dessutom påstå att ens politiska motståndare "snackar skit" är verkligen ett tecken på omognad.
Skäms Frank Nilsson!!

3 kommentarer:

 1. Frank Nilsson är en nyliberal torped som ska försöka skjuta den rödgröna skutan i sank i Norrbotten. (Utsänd av sin arbetsgivare Maud Olofsson).
  Frågan är: hur mycket mer ska centerpartisterna tåla, de som står med båda stövlarna i folkrörelsemyllan?

  SvaraRadera
 2. Sven Tornberg, riksdagskandidat Centerpartiet Norrbotten12 augusti 2010 08:07

  Kent Ögren glider lite på sanningen eller så har han inte uppfattat vad Mona Sahlin sa om Norrbottniabanan, den kommer att byggas om det kommer till medfinansiering från näringslivet i norr. Samma besked som kom från regeringen i våras. På vilket sätt blev detta tydligare. S har utlovat ett bygge av Norrbotniabanan valen 1998,2002 och 2006 men under den socialdemokratiska regeringen har inget hänt. Kan det bli tydligare än så?

  Inte heller är han helt ärlig vad gäller frågan om Vattenfall. I artikeln som han hänvisar till kan man läsa
  "1. Behåll kontrollen över den svenska vattenkraften.
  För centerpartiet är det den svenska vattenkraften, själva ägandet av naturresursen som en nationell tillgång, som är det bärande skälet för fortsatt statligt ägande av Vattenfall. Därmed är det viktigt att i samband med en delprivatisering säkra fortsatt kontroll över vattenkraftstillgångarna. Det kan ske på olika sätt, enklast genom att man behåller statens ägande av vattenkraften eller genom politiskt beslutade koncessioner. Däremot finns det knappast några vägande skäl för svenska folket att långsiktigt vara stor­ägare i utländska kol- och kärnkraftverk."

  En åsikt som efter en stunds eftertanke även delades av Thomas Östros

  SvaraRadera
 3. Håller absolut med anonym. Det Frank Nilsson nu
  gör är att föra ner debattnivån till det läge som var i länet när han flyttade här ifrån.

  Sven: Det Mona sa var att staten ska ta ett ansvar för investeringen. Näringlivets medverkan skall ske med banavgifter för att trafikera.
  Något som vi har stöd för hos näringslivet i Norrbotten.
  Till skillnad från regeringens infrastrukturproposition, som ni dessutom inte är överens om bland allianspartierna i länet. Kristdemokraterna vägrade att medverka vid presskonferensen som Åsa Torstensson höll här i länet.
  När det gäller privatiseringen av Vattenfall så gäller följande.Vi har inget emot att diskutera försäljning av utlänsk kolkraft. Vad vi defenitivt säger nej till är en privatisering av Vattenfall. Om vi gör det så frånhänder vi oss möjligheten att styra omställningen av energin mot förnyelsebara lösningar.Jag förstår vad ni vill göra eftersom ni numera är ett kärnkraftsparti. Privatisering ger er möjligheter att slippa tillföra pengar för den för er så angelägna utveklingen av kärnkraft från statskassan.

  SvaraRadera