söndag 1 augusti 2010

Så kom då Centerpartiet ut!

I dagens DN debatt kan man läsa vad vi länge befarat. Centerpartiets ordförande Maud Olofsson vill sälja ut delar av Vattenfall. Här anslår ansvarig minister tillika ledare för centerpartiet viljeinriktningen för försäljning av vår gemensamma egendom. Det är något som vi länge befarat skulle ske.
Tron att det skulle komma före valet fanns dock inte.

Centerpartiets hållning i energifrågan blir allt märkligare. Först så gör man en total omsvängning när det gäller svensk kärnkraft, och sedan följs det upp med en utförsäljning av statliga Vattenfall. Motivet skulle enligt Maud Olofsson vara att man då frigör tio miljarder för att satsa på framtida förnyelsebar energi.

Jag tror att motivet är enklare än så.

I samband med det dramatiska beskedet att det var fritt fram för ny kärnkraft i Sverige, så lanserade centern tanken om att detta aldrig skulle finansieras av staten. Nu har man haft idé verkstad i centerpartiet och tänkt ut nästa steg av hur man skall klara det löftet. Med en utförsäljning av statliga Vattenfall så bjuder man in privata aktörer som ägare och när svensk kärnkraft ska förnyas så behöver inte staten gå in med pengar. I ett trollslag så har man klarat det Indiska reptricket. Sveket i kärnkraftsfrågan blir ett ytterligare svek med en utförsäljning av våra gemensamma tillgångar. Det finns bara ett sätt att stoppa denna slakt, nämligen en rödgrön regering efter höstens val.

Patetiskt blir det när Maud i artikeln försöker skapa dimridåer kring försäljningen. Annat kan man inte tolka det när hon tycker att delar av vattenkraftens vinster skulle återföras till Norrlands inland. Ett försök att blidka den kritik som man befarar kommer med en utförsäljning.

Vad vill då socialdemokraterna?

Det kan inte göras tydligare än det besked som det socialdemokratiska partiet har gett i frågan.
Nu stundar en valrörelse som måste innebära att regeringen ger besked om övriga statliga bolag. Tänker regeringen sälja ut LKAB också?

2 kommentarer:

  1. Förstår att den nya energitekniken behöver riskkapital för nya satsningar. Men förstår inte varför delar av Vattenfall måste säljas för att uppnå det.
    Ägarna, i det här fallet staten, kan avstå en del av vinsten och på så sätt investera i ny miljöteknik, gärna i samarbete med andra aktörer.
    Energipolitiken är avgörande för vårt lands framtid och den är för viktig, liksom annan infrastruktur, att fullt ut privatiseras där kortsiktig vinst går före samhällsintresset.

    SvaraRadera
  2. Huvudlös Center kom ut.
    Styr istället Vattenfall till forskning.
    Pengar till Norrland? Ja, det är dags under galgen.

    SvaraRadera