fredag 18 december 2009

Bokslut 2009 kan beskrivas olika

När man titta tillbaka på året som snart gått och försöker beskriva vad man varit med om så beror det på vem som gör utvärderingen. Samtidigt måste man väga in syftet med beslut som fattats. Annars blir utvärderingen orimlig.
Om syftet är att skapa förutsättningar för att leverera bättre vård till medborgarna så kan vi vara mycket nöjd med året som snart är slut.

Vi har klarat av ett av det viktigaste beslutet för en viktig grupp av patienter, nämligen dom palliativa. Vård i livets slutskede är ett område som har varit mycket angeläget att satsa mer resurser på. För att finansiera det så har vi också skapat rättvisa i fördelningen av vårdplatser i länet. Det är klart att det skapat spänningar och motsättningar i vårt eget parti, men jag är fortfarande övertygad om att det var ett riktigt beslut. Att hela tiden ha dom prioriterade gruppernas bästa för ögonen är aldrig fel även om alla inte vill medverka i beslutet mån att bevaka sitt eget.

Processen kring regionfrågan måste också höra till framgångarna. Det har varit en stimulerande utmaning att försöka forma en sammanhållen Norrlands region. Att frågan nu ligger hos regeringen för ställningstagande blir bara naturlig. Framgången består i att nu är samtliga politiska partier på nationell nivå överens om att det behövs en ny regional indelning i Sverige. Nu väntar vi med spänning på att regeringen ska besluta hur det ska gå till, och äntligen ta sitt ansvar i frågan.

För det tredje så är jag mycket stolt av vi klarat ambitionen som regeringen satt upp för kökortningen i vården. Vi har dessutom klarat det utan att föra över patienter i gömda köer som några, framförallt borgerligt styrda landsting har sysslat med. En framgång som är värd att nämna flera gånger.

Sist men inte minst de framgångsrika besluten om utformningen av vårval Norrbotten. Jag är verkligen glad att vi utvecklat en modell som sätter petienten i centrum inte den privata verksamheten. Fånigt blir då att Jens Sundström ensam i slutet av processen vill försöka krångla till det. Jag tror att det beror på att han väldigt mycket att göra. Så mycket att han inte hinner med det han borde eller har åtagit sig att göra.

Jag vill inte tro att ens Jens vill ha det moderata vårdvalssystemet som på ett förträffligt sätt beskrivs i dagens nyheter. Den har blivit både sämre och dyrare, så kan det gå om man inte sätter patientens bästa först.

Det gör vi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar