tisdag 15 december 2009

Framtida utveckling inom EU

Kan inte låta bli att undra över om vi som bor i norra Sverige inser vilken betydelse det har när vi försöker påverka den europeiska nivån. Är vi medlemmar av den europeiska unionen så måste vi också vara med och aktivt påverka. Har nu medverkat i regionkommiténs coter utskotts möte i Kiruna och lyssnat på hur regioner i Europa ser på sina möjligheter till utveckling. Kan konstatera att det är en stenhård konkurrens om de resurser som EU bidrar med för utveckling. Just coter utskottet behandlar frågor som är väldigt viktiga för vårt län. Infrastruktur och regionalpolitik är två viktiga områden för oss i norra Sverige och framförallt Norrbotten. Vi hade vinnlagt oss om att mötet skulle vara välorganiserat och effektivt. Man kan inte välja ett bättre ställe än Kiruna för att visa upp de möjligheter som finns men ändock beskriva de utmaningar som vi har för en positiv utveckling.
Mötet blev så perfekt som vi hade planerat. Dessutom resulterade det i ett bra uttalande från konferensen om vad som behöver prioriteras. Särskilt glädjande var uttalandet om att utskottet och regionkommitén tryckte på vikten av prioriteringar inom infrastrukturområdet.
Lite synd var det dock att inte någon från Kiruna kommun kunde medverka, trots att man i god tid var informerad både om mötet och vikten av det.

Det goda värdskapet från det offentliga Kiruna var verkligen något som saknades. Interna politiska problem får inte förhindra att man tar tillfället i akt att visa upp sig. Och att man dessutom gör det från sin bästa sida får anses som självklart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar