tisdag 15 december 2009

Missade möjligheter kan ge framgång

Ledarskribenten i Norrbottens Kuriren tar verkligen ut svängarna mellan varven. Allt från att prestera mycket intetsägande ledare till frontalangrepp på Socialdemokratin. I dagens ledare ägnar han sig åt det senare. Sällan presterar han något om vad han tycker om det som alliansen vill. Sällan ser vi indignation och frustration om det misslyckande som nuvarande regering står för. En historiskt högre arbetslöshet än vi sett på många många år. Ett kraftigt växande utanförskap som nuvarande regering satte höga mål för att bekämpa. Och nu senast angreppet på långtidssjuka där många efter årsskiftet hamnar utanför systemet. Klädsamt vore det om ledarskribenten ägnade något utrymme för alla dom som far riktigt illa under nuvarande styre.
I dagens ledare så har han läst våra riktlinjer som vi nu har ute på remiss till våra grundorganisationer. Det är naturligtvis bra att han finns med så tidigt som möjligt i den processen. Då slipper han förlita sig på dåligt informerade borgerliga politiker.

Jag kan ändå inte undgå att känna irritation över påstående att jag skulle vara fientligt inställd till all privat vård. Om medborgare/patienter får möjlighet att välja vårdgivare enligt den modell som vi utformat i vårt landsting, kan jag känna stolthet och trygghet att vi med den modellen inte slår sönder ett sammanhängande system. Jag kan också känna trygghet att vi inte experimenterar med den viktigaste välfärdstjänst som vi levererar till våra medborgare. Med vår modell så äventyras varken landstingets ekonomi, eller möjligheten att forsätta att ta hand om en allt åldrande befolkning. Man får inte heller underskatta att vår befolkning bor med stora avstånd och långt till närmaste vårdenhet. För att klara den utmaningen gäller det att utforma modellen med medborgaren i centrum inte den privata läkaren.Det är skillnad mot den beskrivning som den raljerande ledarskribenten gör.

Vidare är ledarskribenten upphetsad över att vi i vårt dokument inte nämner stor region. Vi har talat om att bygga starkare och smartare regioner. Ledarskribenten väljer att fastna på det inledande steget nämligen geografin. Därmed står han kvar hand i hand med moderaten Bo Hultin som inte rört sig en millimeter under hela regionprocessen. Jag tror varken ledarskribenten eller Hultin har uppfattat att regeringen sitter på beslutet i frågan och väntas komma med besked i regionfrågan de närmsta dagarna.

Jag ser fram mot framtida ledare byggda på fakta och inte löst grundade egna funderingar och ideer om sakernas tillstånd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar