söndag 13 december 2009

Opinionsmätningar och vårdval.

Så kom då äntligen en opinionsmätning från SIFO som visar ett tydligt genombrott av positiv karaktär för Socialdemokraterna. Dessutom ett rejält övertag för det röd-gröna alternativet. Det känns plötsligt som det blev en mycket ljus Lucia. Även om opinionsmätningar ska tas med en nypa salt så visar det ändå på en trend av positiv utveckling just nu och det är bra. Jag tror att det beror på att allt fler drabbats av regeringens hårdföra politik nu senast dom sjukskrivna.

Norrbottens väg av vårdvalet får nu allt större uppmärksamhet. Nu senast av Norrbottens kurirens ledarskribent som dock måste anses tillhöra dom mer oinsatta i frågan därav kommentarerna. Vår modell har till skillnad från andra haft medborgaren och patienten i centrum när vi format vårdvalet. I debatten både på överläggningar med oppositionen och i fullmäktige har det tydligt framkommit att man mer värnar om privata läkare än medborgare och patienter.

Det finns naturligtvis skillnader mellan vänster och höger även i vårt län. Men så nära som vi nu är ett kommande val så har man accepterat den modell som landstingsledningen har drivit.
Det är inte underligt att ledarskribenten är oinsatt och därmed blir okunnig om vad vår modell innebär. Han har sin information från två av våra ledande missnöjespolitiker Bo Hultin och Jens Sundström. Bo Hultin är trots att han haft pension i många år redan, mer engagerad och sysselsatt än någonsin tidigare. Utöver att han lyfter ett heltidsarvode som gruppledare i Landstinget så har han många uppdrag i Bodens Kommun. Jens Sundström har också många järn i elden så många att han inte hinner med allt, det drabbar ju tyvärr dessutom tredje man som helt oskyldigt tvingas in i juridiska processer för att få rätt. Bägge har ju av naturliga skäl svårt att hinna med alla sina uppdrag. Med så mycket att göra för dessa båda herrar så blir det nästan patetiskt när man gör ett sista försök att sprida en bild av att man inte alls är enig med Landstingsledningen. Oenigheten skulle bestå av att vi valt att lista alla medborgare som inte väljer något annat på närmsta Landstingsdrivna vårdcentral. Detta skulle då försämra valfriheten enligt dessa bägge herrar. Nu är det ju dock så att när vi går in i vårdvals modellen så finns det enbart Landstingsdrivna vårdcentraler. Om man då sätter patienten/medborgaren i centrum och vill deras bästa så gör man så.
Det vill vi.

Trevlig Lucia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar