fredag 11 december 2009

Politiskt moras eller ordning och reda.

Jag kan inte låta bli att tycka till om det som händer i Kiruna politiken just nu. Först har man kommit överens mellan två partier KIP och SAP att under ordnade former upplösa det ena (KIP) där sedan medlemmarna frivilligt skall kunna ingå i det andra(SAP). När de sista besluten skall tas så tar då ett medlemsmöte i Kirunapartiet ett beslut om att inte lägga ner partiet. Detta utan att det framkommer om det är något i den gemensamma överenskommelsen som man inte är nöjd med. Mer patetiskt blir det när det de senaste dagarna framträder "nya krafter" som ska bringa ordning som man uttrycker sig. Ordningen skulle vara att man är beredd att ta över Kirunapartiet och fortsätta, trots att man i demokratisk ordning har besluta att man ska avveckla partiet. Dom nya krafterna försöker nu allt mer desperat åtminstone om man skall tro artiklar i NSD och Norrbottenskuriren piska upp en stämning att allt inte gått rätt till. Av vad jag kan utläsa från media så är drivkrafterna från bägge håll kända partihoppare d.v.s personer som frekvent byter parti för det som passar bäst just då. Jag tycker att politik är mer seriöst än vad som framgår av hanteringen från dessa personer just nu.
Nåväl vi får väl lugnt avvakta vad som händer framöver.

Ett är dock klart Kiruna har inte råd med infekterade strider just nu.

Av många får jag nu frågan om vad som händer med regionfrågan. Ett besked är att jag vet inte vi avvaktar besked från regeringen just nu. Ett nytt inspel har kommit från kommunförbundets ledning där vill man bilda ett kommunalt samverkans organ. Det är viktigt att klargöra att det är stor skillnad på varianterna. Regionkommun handlar om ett helt ansvar för hälso och sjukvård samt regionalutveckling och kultur. Kommunalt samverkansorgan handlar enbart om ansvaret för regionala utvecklingsfrågor. Med ett kommunalt samverkansorgan skapas inget mervärda i form av mer resurser. I Regionkommunen däremot skapas det en potential för ett mervärde eftersom det finns en rejäl möjlighet till besparingar. Nåväl jag tycker mig höra att entusiasmen från kommun sektorn inte är stor för att snabb bilda ett region Norrbotten. Motståndet lär ligga hos moderaterna.

Även på denna punkt får vi se vart vi landar.

2 kommentarer:

  1. Bra tt du redogör lite för hur frågorna ligger just nu. Tror att det är många som undrar.

    SvaraRadera
  2. Få se nu, styrelserna i bägge partierna kommer överens om att lägga ner det ena för att ingå i det andra och sedan har medlemmarna mage att stoppa det demokratiska beslutet. Ja jösses. Det är tråkigt när medlemmar står i vägen för demokrati eller hur?

    SvaraRadera