torsdag 12 mars 2009

Vårdval och Hockey

En dag fylld av möten. Började dagen med en lång intervju om vårdvalet och den fria etableringsrätten. Kan inte annat än förundras över den lättsinniga diskussion som förs om det stora paragdimskifte som den borgerliga alliansen nu har fattat beslut om i riksdagen. Det är den största och mest genomgripande förändringen som kommer att genomföras i svensk sjukvård. Om den fria etableringrätten slår fullt ut kommer det att äventyra den hälso och sjukvård som vi har i länet. Från borgerligt håll talas ständigt om att det kommer att skapas bättre förutsättningar om vi öppnar upp för en total konkurrens. Jag kan inte annat än att känna en stark oro för hur vi ska klara vårdcentraler i våra inlandskommuner. Idag har t.ex Arjeplog hela ersättningen för hela befolkningen, i ett vårval kan det bli så att den del av den arbetsföra befolkningen som jobbar utanför kommunen väljer att lista sig på den vårdcentral som finns där man arbetar. Det kan innebära att man tappar 5-10 miljoner av budgeten för vårdecentralen i Arjeplog, hur man då ska lösa vården för äldre multisjuka i Arjeplog är för mig just nu en gåta.

Det är inte lätt att vara landstingspolitiker när vi har en högerregering som genomför så genomgripande förändringar att det rycker undan förutsättningarna för en fungerande sjukvård. Att det dessutom enbart görs av ideologiska skäl gör inte saken bättre.

Så tog då hockey säsongen slut för Luleå hockey. Kan dock konstatera att det var ett laddat Luleå som kämpade tappert men ändock fick se sig besegrad. Bittert men bara att ladda för nästa säsong.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar